România intenționează să mai construiască încă 2 reactoare la Cernavodă, în total 4 din 5, dar proiectul se tărăgănează de la un an la altul. Din compania de proiect pentru construcția grupurilor 3 și 4 s-au retras toți investitorii străini, cu excepția Enel și ArcelorMittal. Grupul CEZ a anunţat în octombrie 2011 vânzarea acţiunilor deţinute în cadrul proiectului de finalizare a construcţiei centralei nucleare de la Cernavodă către Nuclearelectrica S.A, iar în ianuarie 2012, companiile GDF Suez, Iberdrola şi RWE Power au anunţat, la rândul lor, retragerea din acest proiect, din motive ce ţin de strategia fiecărei companii.

În această săptămână, România și China au semnat luni mai multe acte de colaborare în diferite domenii, între care și o scrisoare de intenție între SN Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation (CGN) privind construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, proiect evaluat la peste 6 miliarde euro.

"Candu Energy este pregătită să participe în furnizarea acestor două reactoare nucleare CANDU", a declarat Ala Alizadeh, vicepreședinte executiv de marketing și dezvoltarea afacerilor în cadrul companiei. "Avem legături puternice în România prin precedentele noastre proiecte CANDU de acolo și suntem entuziasmați de oportunitatea livrării altor două unități", a mai afirmat oficialul grupului Canadian, într-un comunicat citat de The Sacramento Bee, preluat de hotnews.ro

Candu Energy consideră de asemenea încurajatoare întâlnirile avute săptămâna aceasta în România cu reprezentanții companiei chineze China Nuclear Power Engineering Company Ltd (CNPEC) și salută vizita pe care aceștia o vor efectua în viitorul apropiat în Canada.

Candu Energy Inc. este o subsidiară deținută integral de grupul canadian SNC-Lavalin Inc., specializat în proiectarea și furnizarea de reactoare nucleare, precum și de produse si servicii de reactoare nucleare. Candu Energy a fost creata în 2011, când compania-mama SNC-Lavalin a achiziționat divizia comerciala de reactoare de la compania de stat Atomic Energy of Canada Limited (AECL), împreună cu drepturile de dezvoltare și de marketing pentru tehnologia reactoarelor CANDU.

România are deja doua reactoare nucleare de tip CANDU 6, care au intrat în funcțiune în 1996 și respectiv 2007. Împreună, cele două unități asigură aproape 20% din consumul energetic al României. Unitățile 1 și 2 au factori de capacitate (productivitate) de 89,6% și respectiv 93,6%.

Ministrul Constantin Niță a precizat, la semnarea memorandumului cu China, că negocierile trebuie finalizate în maximum șase luni și că lucrările propriu-zise ar putea începe spre finalul anului viitor.

"Ei vor investi în tehnologia CANDU, vor investi în cele două reactoare nucleare, vor deveni acționari la compania care se va ocupa de aceste reactoare și prin urmare, vor exploata acele reactoare, bineînțeles în parteneriat cu firmele românesti, cu Nuclearelectrica", a explicat ministrul.

Întrebat dacă va exista o colaborare între China și experții canadieni, Constantin Niță a răspuns: "Normal, sigur, s-a facut deja un consorțiu, în care a intrat societatea Lavalin din Canada cu compania chineză", mai scrie hotnews.ro