Televiziunile din România nu s-au grăbit să adopte formatul HD, iar țara noastră era în 2015 singura din Uniunea Europeană care nu realizase trecerea la televiziunea digitală terestră. Televizoarele 4K sunt pe piață de ani buni, iar prețul lor este accesibil în prezent. Dacă în țări precum Japonia a început deja emisia în format 8K, în România postul național de televiziune se pregătește să treacă la HD, nu la 4K, în 2019.
România are însă un post 4K. Acesta a fost lansat de cel mai mare operator de cablu și TV din țara noastră RCS&RDS|Digi. Postul poate fi recepționat gratis de abonați, însă va costa 5 lei începând de la 1 februarie.
Cei care au televizoare 4K și vor mai multe canale în acest format pot apela la o antenă satelit sau se pot abona la serviciul de televiziune prin satelit al Orange, liderul pieței locale telecom.
Listă canale 4K (UHD) disponibile pes atelitul SES Astra 19,20E (est), disponibile în sistem „free to air” (gratuit):
Ele pot fi recepționate de oricine are antenă de satelit conectată la Astra 19,20E. De asemenea, canalele 4K de pe satelitul Astra 19,20E pot fi recepționate de abonații Orange TV care achiziționează kitul extra canale (dual LNB), care le dă acces și la conținutul de pe Astra 19,20E. Fără acesta, abonații au acces doar la pachetele de programe de pe satelitul SES Astra 5B 31.5°E. Aici mai multe detalii despre serviciu extra canale de la Orange, inclusiv preț.
Cum te conectezi la sateliţi
Cea mai simplă metodă de te conecta la sateliţi este utilizarea unui motor HH, care are un preţ de 200 lei. Antena satelit are un preţ de 75 lei, un LNB (amplificator şi convertor ) costă 25 lei, iar un receiver DVB-S2, 200 de lei. Acesta nu mai este necesar dacă televizorul include un tuner DVB-S2. Mai este nevoie de cablu coaxial şi conectori. Motorul HH va roti automat antena pe satelitul selectat din telecomanda receptorului. „Odată instalat kitul de recepţie prin satelit, consumatorul are acces la o multitudine de canale. Cea mai mare paletă de canale FTA se găseşte la poziţia orbitală 19,2 grade est dintre care 58 sunt HD şi 6 Ultra HD sau 4K. Sunt disponibile peste 150 de canale de audienţă generală cum ar fi Das Erste HD, Pro Sieben, ORf, Sat1, RTL, ZDF şi alte canale disponibile în diferite limbi europene. De asemenea, sunt disponibile câteva dintre cele mai populare canale din Europa care oferă conţinut pentru copii, educaţional, sportiv, muzical, cum ar fi Eurosport 1 Germany, BBC World News, KIKA, Fashion 4K, Euronews, Al Jazeera, Bloomberg, CNBC Europe şi canalele grupului Sky“, a adăugat Ursoi. Trebuie spus că doar câteva canale româneşti sunt libere la transmisie prin satelit precum Pro TV Internaţional, TVR Internaţional, Realitatea TV, Etno TV, Taraf TV, Favorit TV, Nasul TV.
SES este liderul operatorilor de sateliți la nivel mondial, cu o flotă de peste 70 de sateliți, dispuși pe două orbite diferite: Orbită Geostaționară (GEO) și Orbită Medie (MEO). S
ES furnizează unui spectru larg de clienți servicii globale de distribuție video și conexiune de date prin intermediul a două divizii de business: SES Video și SES Networks. Serviciile SES Video ajung în peste 351 de milioane de locuințe la nivel mondial, prin intermediul platformelor DTH sau cablu, rețele digital terestre sau IPTV.
Portofoliul SES Video include MX1, lider mondial care oferă o suită completă de servicii media inovatoare pentru distribuție liniară și digitală, și sistemul de sateliți ASTRA, care deține cea mai acoperire DTH din Europa.