Canalele de comunicare telefonică între Alianța Nord-Atlantică şi Rusia rămân deschise, dar între cele două părţi nu poate fi vorba despre relaţii diplomatice normale, a declarat, vineri, 10 februarie, ministrul adjunct de Externe rus Aleksandr Gruşko, conform Reuters.

Ambasadorul rus din Belgia a primit instrucțiuni să mențină dialogul cu NATO, acolo unde Alianța își are sediul

Așadar, relaţiile între Moscova şi NATO se află la nivelul lor minim de înțelegere din perioada de după încheierea războiului rece, în urma deciziei autorităților de la Moscova de a invada Ucraina pe 24 februarie 2022.

„Canalele militare au rămas deschise până acum – în particular o linie telefonică de comunicare între şeful Statului Major al Rusiei şi comandantul trupelor NATO în Europa.”, a declarat Aleksandr Gruşko într-un interviu acordat postului public de televiziune rus.

De asemenea, ambasadorul rus în Belgia, ţara unde se află cartierul general al NATO, a primit instrucţiuni de a menține o formă de dialog cu Alianţa Nord-Atlantică atunci când este necesar, a adăugat demnitarul de la Moscova.

Între cele două părţi nu se pune problema unor contacte diplomatice normale

În luna noiembrie, publicația Reuters a relatat că o aşa-numită „linie de deconflictualizare” între Moscova şi Washington fusese utilizată o dată după declanșarea agresiunii militare ruse nejustificate şi neprovocate împotriva Ucrainei.

De asemenea, Pentagonul a explicat că această linie a fost creată pentru a se evita orice confruntare neintenţionată în spaţiul aerian al NATO sau la sol. De pe cealată baricadă, Moscova a acuzat NATO de asumarea unui rol „direct” în conflictul din Ucraina prin furnizarea de echipamente militare în valoare de zeci de miliarde de dolari pentru Kiev.

Oficialulu rus, Aleksandr Gruşko a mai adăugat, vineri, 10 februarie, că, deşi comunicarea militară între Rusia şi NATO există, între cele două părţi nici „nu se pune problema unor contacte diplomatice normale”.

Rusia a acuzat din nou SUA: Washingtonul a distrus „cadrul juridic”

Administraţia lui Vladimir Putin avertizează că aplicarea Noului Tratat de Reducere a Armamentului Strategic este afectată de politicile SUA şi de obiectivul învingerii „strategice” a Rusiei în Ucraina, în contextul acuzaţiilor Washingtonului la adresa Moscovei, conform presei internaționale.

„Reamintim că Tratatul START a fost semnat în realităţi politice fundamental diferite şi făcea parte dintr-un proces politic cu caracter complet diferit. Atragem din nou atenţia asupra faptului că politica agresivă a Washingtonului cu obiectivul declarat în mod deschis de a aplica o «înfrângere strategică» Rusiei în Ucraina, unde volumul de armament livrat este în creştere şi unde sunt trimişi instructori, mercenari şi militari din Statele Unite şi din alte naţiuni membre NATO, precum şi confruntarea din toate domeniile de interacţiune interstatală bilaterală practicată de actuala Administraţie americană fac imposibilă gestionarea afacerilor în mod normal.”, a anunţat, miercuri, 8 februarie, Ministerul rus de Externe, relatează cotidianului Le Monde.