Daca inainte vreme accesul la Internet era rezervat numai initiatilor in ale calculatoarelor, acum nu e nevoie de prea multe cunostinte pentru a naviga prin cea mai imensa si mai la indemana baza de date din lume. Internetul vine in intampinarea celor mai exigente dorinte ale oamenilor, oferindu-le intr-un timp foarte scurt, satisfacerea anumitor nevoi, intr-o proportie foarte ridicata.
Comunicarea este cuvantul de baza pe Internet. In fiecare secunda, milioane de utilizatori se conecteaza si interactioneaza in mod direct sau indirect. In spatele a milioane de monitoare se afla milioane de personalitati, intr-o dorinta fireasca de cunoastere. Vremurile in care indivizii comunicau prin sunete de toba sau prin rotocoale de fum au apus, lasand loc comunicarii prin fire invizibile.
Violenta societatii actuale, incercarea tot mai accentuata de manipulare culturala la nivel global, prin intermediul televiziunii si radioului, arunca indivizii intr-un univers virtual, paralel, care raspunde nevoii de liniste si siguranta.
Internetul creeaza comunitati la care individul poate sau nu sa adere. Chiar si cei timizi au o sansa in plus in momentul in care comunica prin intermediul Internetului.
Exista mai multe feluri de comunicare pe Internet. Prima si cea mai uzitata este corespondenta prin e-mail. Flexibilitatea si rapiditatea cu care e-mailul raspunde cerintelor individului este uimitoare. Nu mai este nevoie de saptamani intregi pentru ca o lucrare de o suta de pagini sa ajunga, prin intermediul postei normale, din Romania pana in Alaska, de exemplu. Pur si simplu, omul se asaza in fata tastaturii, scrie lucrarea si o trimite prin e-mail la destinatar. Procesul de transmitere dureaza cateva minute. Oamenii folosesc e-mailul si pentru activitati mai domestice. Un exemplu este corespondenta mea recenta cu un tanar din Malaezia. Daca, la inceput, Romania era o tara necunoscuta pentru el, acum am grija ca, prin intermediul e-mailului, prietenul meu sa cunoasca chiar mai mult decat are nevoie despre meleagurile noastre.
Un alt mijloc de comunicare pe Internet este crearea unei pagini personale de web unde individul isi etaleaza, in diverse conditii vizuale si auditive, propria personalitate. Milioane de asemenea site-uri sunt gazduite pe serverele Internet. O astfel de pagina contine informatii despre cel care a creat-o, cum ar fi varsta, data nasterii, ocupatia, greutatea, hobby-urile, nevoile, temerile si bucuriile lui. Daca simtiti dorinta sa comunicati cu el pentru simplul motiv ca este interesat in mare masura de probleme care va preocupa si pe voi, puteti intra in corespondenta.
O a treia cale de comunicare pe Internet, care tinde sa devina cea mai importanta, este oferita de programele de discutii in timp real. Exista cateva tipuri de asemenea programe Telnet. Cel mai vechi foloseste un software ce permite conectarea la alt computer prin initierea din propriul computer. A fost construit initial pentru accesarea bazelor de date din universitati. Este folosit in prezent doar pentru discutii, interfata programului fiind doar un simplu ecran de text, fara veleitati grafice. IRC-Internet Relay Chat – permite conectarea prin intermediul unei retele de servere interconectate, aflate in mai multe localitati pe glob; discutia are loc intr-o „comuna sau „canal si seamana cu o discutie telefonica sau cu un „party-line. Majoritatea programelor IRC permit realizarea catorva semne grafice si folosesc fisiere de sunet. WEB Chat este un termen ce descrie o discutie in timp real, ea avand loc prin intermediul browserelor de Internet si fiind gazduita de diverse site-uri cum ar fi Yahoo. Este mai inceata decat IRC si mai greoaie.
Aceasta a treia categorie este si cea mai complexa, deoarece a creat reguli de desfasurare a discutiilor si, mai mult decat atat, comunitati. Programele de discutii in timp real au creat adevarate comunitati. Au fost lansate canale cu sute de topic-uri, astfel incat utilizatorul apeleaza la o simpla cautare si alege canalul in care vrea sa stea. Daca nu gaseste ceea ce cauta, poate sa stea pe niste canale neutre din punctul de vedere al topicului si sa anunte intreaga asistenta despre ceea ce ar dori sa vorbeasca. Dupa trei-patru incercari, este mai mult decat probabil ca dorinta lui sa fie indeplinita.
Palavragii virtuali
au reguli stricte
Comunicarea pe web implica reguli: cei care au creat canalele si au contribuit major la desfasurarea universului virtual au instituit o serie de reguli ce trebuie respectate. Afli despre ele in momentul in care gresesti neintentionat. Un channel operator (un fel de politist al canalului) iti atrage atentia si iti spune ca, in caz de recidiva, se poate trece la represalii (scoaterea din canal sau chiar interzicerea accesului, temporar sau pentru totdeauna, pe canalul respectiv). Pentru cei care nu agreeaza regulile, au fost create canale separate, care sa le satisfaca nevoile (LaLaLand sau Camera insultelor).
In afara de regulile generale (care se gasesc scrise in detaliu pe pagini web), exista si reguli generate de topic-ul canalului. De exemplu, pe un canal al carui topic este Star Trek, trebuie sa te comporti ca in vestitul serial de televiziune. Iti alegi o rasa de care sa apartii si vorbesti conform codului rasei respective (klingonieni sau vulcanieni).
Indivizii intra, prin intermediul programelor de discutii on-line, pe Internet cu un singur scop: comunicarea si nevoia de a cunoaste oameni noi. Fie ca au nevoie de un partener de discutii pentru o problema care ii apasa, fie ca vor doar sa flecareasca sau cauta o informatie anume, lumea intra, spune ce are de spus si pleaca sau nu. Politistii de care am amintit mai sus se cunosc foarte bine. Ei se intalnesc si off-line (in afara Internetului), in baruri sau parcuri, au devenit prieteni si se ajuta reciproc cand au probleme. Toata lumea incearca, in general, sa le intre in gratii, pentru ca apartenenta la acest grup de utilizatori, oarecum privilegiat, da putere si incredere. Oricum, nu numai channel operatorii se intalnesc intre ei. Dupa o saptamana de discutii (uneori mai mult, alteori mai putin), poti lansa invitatia la o cafea unei persoane cu care ai stat de vorba. In 80% din cazuri, aceasta invitatie se rezolva pozitiv si astfel ai posibilitatea de a-i cunoaste personal pe cei carora le-ai destainuit atatea si atatea de cand stai conectat.
Marea majoritate alege Internetul pentru flirt
In Bucuresti, datorita abundentei
I-cafA
Canalele de discutii on-line iau locul agentiilor matrimoniale
17 iunie 1999, 12:00
Ultima modificare în 17 iunie 1999, 15:00
Daca inainte vreme accesul la Internet era rezervat numai initiatilor in ale calculatoarelor, acum nu e nevoie de prea multe cunostinte pentru a naviga prin cea mai imensa si mai la indemana baza de date din lume. Internetul vine in intampinarea celor mai exigente dorinte ale oamenilor, oferindu-le intr-un timp foarte scurt, satisfacerea anumitor nevoi, intr-o proportie foarte ridicata.Comunicarea este cuvantul de baza pe Internet. In fiecare secunda, milioane de utilizatori se conecteaza si int
Etichete: arhiva,
discutii,
intermediul,
internet
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook