In comunicatul Consiliului de Politica Monetara se face o legatura directa intre cresterea dinamicii creditarii in RON si “relaxarea” politicii monetare. “Ritmul anual de creştere, în termeni reali, al creditului în monedă naţională s-a majorat în condiţiile propagării reducerilor succesive ale ratei dobânzii de politică monetară asupra ratelor dobânzilor la creditele noi acordate companiilor şi populaţiei.”

In viziunea bancii centrale reducerea dobanzii de politica monetara inseamna automat relaxarea politicii monetare. Avand in vedere ca dobanda de politica monetara nu este folosita in tranzactii, bancile se finanteaza de la BNR la dobanda Lombard si depun bani la BNR la dobanda de faciliatate, logica BNR este putin fortata. Dar astazi vreau sa ne uitam la evolutia creditului in RON si lasam pentru o data viitoare discutia despre relaxarea politicii monetare.

Creditul in RON a crescut pentru persoane fizice dar in ciuda “relaxarii ” politicii monetare a stagnat in ultimul an pentru companii. Mai mult in 2013 creditul pentru companii a avut o perioada de 12 de dinamica din ce in ce mai scazuta chiar daca BNR “realaxa” politica monetara. Totusi, creditul in RON pentru persoane fizice a avut o dinamica din ce in ce mai mare in 2014. De unde apare diferenta? “Relaxarea” politicii monetarea prin reducerea de dobanda nu ar trebui sa discrimineze. (grafic 1- dinamica anuala credit companii si persoane fizice).

 

mai multe, AICI