Angela Merkel, care urmează să depună o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut, la Moscova, a refuzat să participe la parada militară ce a avut loc sâmbătă în Piața Roșie cu prilejul marcării a 70 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.Festivitățile de la Moscova au avut loc într-un context diplomatic tensionat între Rusia și Occident pe fondul crizei ucrainene.
Merkel a declarat că a discutat despre conflictul din Ucraina cu președintele rus Vladimir Putin, transmite DPA.
''Am avut de învățat din experiențe amare și situații dificile, iar acum trebuie să depășim una dintre acestea prin mijloace diplomatice și pașnice'', a spus Merkel referindu-se la actuala criză din estul Ucrainei, după ce a depus o coroană de flori la Mormântul soldatului necunoscut de la Moscova.
Cancelarul german și alți lideri occidentali care acuză Rusia de susținerea separatiștilor din estul Ucrainei au boicotat ceremoniile desfășurate sâmbătă în capitala rusă cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.
''Este bine că avem ocazia de a discuta despre integritatea teritorială a Ucrainei'', a menționat Angela Merkel.
La rândul său, președintele rus Vladimir Putin s-a pronunțat pentru o soluționare rapidă a ''problemelor'' dintre Rusia și Germania. ''Cu cât mai repede aceste probleme nu vor mai afecta relațiile bilaterale, cu atât mai bine'', a afirmat liderul de la Kremlin.
În ultimele zile, luptele s-au intensificat în estul separatist al Ucrainei, unde conflictul dintre forțele guvernamentale și rebelii separatiști proruși s-a soldat cu peste 6.100 de morți în decurs de peste un an, în pofida unui armistițiu prevăzut de acordurile de la Minsk, semnate în februarie cu medierea franco-germană și în prezența președintelui rus.
Părțile implicate în conflictul ucrainean au avut miercuri la Minsk negocieri de pace, calificate de participanți drept 'constructive'. Reprezentanți ai Kievului, separatiștilor proruși, Moscovei și OSCE s-au întâlnit în capitala belarusă pentru prima dată de la semnarea, la 12 februarie, a acordurilor de pace Minsk-2, care au permis instituirea unui nou armistițiu în estul Ucrainei.
AGERPRES