Germania continuă asistența pentru Ucraina, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului de la Berlin, însă nu au fost uitate nici opțiunile privind planul de pace propus de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Cancelarul Germaniei a confirmat solidaritatea fermă cu Ucraina în contextul agresiunii lansate de Federaţia Rusă. În 2022, Guvernul german a susţinut la nivel bilateral Ucraina cu 12 miliarde de euro şi intenţionează să menţină acest parcurs în 2023″, se arată pe site-ul oficial al Bundestag-ului.

În comunicatul de presă respectiv se mai arată că „președintele Zelenski l-a informat pe cancelar despre consecinţele recentelor atacuri ruse asupra infrastructurii esenţiale din Ucraina şi a mulţumit Guvernului german pentru decizia de a furniza Ucrainei un sistem antibalistic Patriot şi tancuri de tip Marder”.

„Cancelarul german şi preşedintele Ucrainei au convenit să continue discuţiile constructive referitoare la propunerile ucrainene pentru o soluţie de pace şi să menţină contactele strânse”, subliniază Guvernul german.

Președintele Ucrainei a propus din decembrie 2022 o serie de condiții pentru lansarea discuțiilor de pace

Liderul de la Kiev spune că i-a mulțumit lui Olaf Scholz pentru sprijin, subliniind că s-a discutat și despre continuarea cooperării pentru consolidarea capacităţilor armatei ucrainene.

„I-am mulţumit lui Olaf Scholz pentru pachetul puternic de asistenţă, care conţine zeci de vehicule Marder şi un sistem Patriot. Am discutat despre continuarea cooperării pentru consolidarea capacităţilor armatei ucrainene”, a afirmat Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean a promovat în mod activ planul său de pace în 10 puncte, discutându-l, printre alții, cu președintele SUA, Joe Biden, și îndemnând liderii mondiali să organizeze un summit global pentru pace bazat pe acest plan.

Planul prevede:

  • Securitatea radiologică și nucleară, concentrându-se pe restabilirea securității în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie din Ucraina, care este acum ocupată de Rusia.
  • Securitatea alimentară, inclusiv protejarea și asigurarea exporturilor de cereale ale Ucrainei către cele mai sărace națiuni din lume.
  • Securitatea energetică, cu accent pe restricțiile de preț asupra resurselor energetice rusești, precum și pe sprijinirea Ucrainei în refacerea infrastructurii sale energetice, jumătate din aceasta fiind afectată de atacurile rusești.
  • Eliberarea tuturor prizonierilor și deportaților, inclusiv a prizonierilor de război și a copiilor deportați în Rusia.
  • Restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și reafirmarea de către Rusia a acesteia în conformitate cu Carta ONU, despre care Zelenski a spus că „nu poate fi negociată”.
  • Retragerea trupelor rusești și încetarea ostilităților, restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei cu Rusia.
  • Justiție, inclusiv înființarea unui tribunal special pentru urmărirea penală a crimelor de război rusești.
  • Prevenirea ecocidului și protecția mediului, cu accent pe deminare și refacerea instalațiilor de tratare a apei.
  • Prevenirea unei escaladări a conflictului și construirea unei arhitecturi de securitate în spațiul euroatlantic, inclusiv garanții pentru Ucraina.
  • Confirmarea încheierii războiului, inclusiv un document semnat de părțile implicate.