Europa va pune capăt dependenței sale energetice față de Rusia, dar dacă ar face acest lucru de pe o zi pe alta ar arunca-o în recesiune, riscând sute de mii de locuri de muncă și sectoare industriale întregi, a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz, potrivit Reuters.
Europa ar putea fi aruncată în recesiune
Într-un discurs despre buget în fața parlamentului, Scholz a adoptat un ton mai precaut în ceea ce privește reducerea dependenței energetice a Germaniei de Rusia decât unii dintre miniștrii săi, care au lăsat deschisă posibilitatea unor sancțiuni în domeniul energiei – chiar dacă doar în teorie în acest stadiu.
„Da, vom pune capăt acestei dependențe – cât mai curând posibil. Dar a face acest lucru de pe o zi pe alta ar însemna să aruncăm țara noastră și întreaga Europă într-o recesiune”, a declarat Scholz în fața Camerei inferioare a parlamentului Bundestag.
„Sute de mii de locuri de muncă ar fi în pericol. Ramuri întregi ale industriei ar fi pe marginea prăpastiei”, a spus el. „Sancțiunile nu ar trebui să afecteze statele europene mai tare decât conducerea Rusiei”.
Olaf Scholz: Războiul distruge Ucraina, dar și Rusia
Cancelarul l-a asigurat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a adresat Bundestagului săptămâna trecută, de sprijinul Germaniei pentru țara sa și a spus că sancțiunile fac rău Rusiei. El a făcut apel la o încetare imediată a focului în Ucraina.
Scholz s-a concentrat în primul rând pe plan intern atunci când a preluat puterea în decembrie anul trecut, dar a trecut rapid la o politică externă mai asertivă atunci când a izbucnit criza ucraineană, anunțând o creștere dramatică a cheltuielilor militare.
„Putin trebuie să audă adevărul despre războiul din Ucraina. Iar acest adevăr este: războiul distruge Ucraina. Dar, odată cu războiul, Putin distruge și viitorul Rusiei„, a declarat Scholz în fața parlamentarilor.
Nu există nicio dovadă „că Putin nu este interesat doar de o ‘pace dictatorială'”, a spus el, adăugând că Berlinul va sprijini Ucraina în căutarea unei soluții politice.
Apel pentru integrarea în UE a țărilor din Balcanii de Vest
Ca parte a strategiei sale de asigurare a păcii regionale, Scholz a declarat că Uniunea Europeană trebuie să sprijine țările din Balcanii de Vest în încercarea lor de a adera la Blocul Comunitar cât mai curând posibil.
Cu toate acestea, mulți din Balcani se îndoiesc de promisiunea UE, făcută pentru prima dată în urmă cu 18 ani, de a admite în cele din urmă Serbia, Muntenegru, Bosnia-Herțegovina, Macedonia de Nord, Kosovo și Albania în cadrul Blocului.