Cancelarul german Olaf Scholz s-a adresat miercuri parlamentului de la Berlin. El a precizat că a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre situația din Ucraina și despre răspunsul Germaniei chiar înainte de a veni în Parlament.
Germania nu a dorit să acționeze singură
Scholz și-a continuat discursul, spunând că „nu există o bază matematică pentru aceste decizii, ne-am mișcat pas cu pas, iar acest lucru este valabil și pentru această ultimă decizie”, făcând referire la decizia Germaniei de a furniza tancuri Ucrainei, transmite BBC.
„Vom furniza Ucrainei tancuri de luptă Leopard„, confirmă el, adăugând că „este corect că nu ne-am lăsat pur și simplu măturați”.
În acest context, cancelarul german a fost întrebat ce a schimbat poziția Germaniei și de ce trimiterea de tancuri nu mai este considerată acum o provocare.
„Ar fi o greșeală gravă să acționăm singuri, trebuie să ne coordonăm cu partenerul și aliații noștri. Nu am folosit niciodată cuvântul „provocare”. Provocarea este războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei„, a declarat Scholz.
Potrivit unor surse citate de publicaţia Der Spiegel, Germania şi alte naţiuni europene analizează posibilitatea de a furniza în total Ucrainei două batalioane de tancuri Leopard 2, adică în total 80 de vehicule blindate.
Germania va furniza cel puţin 14 tancuri Leopard 2 şi va autoriza transferul de vehicule blindate de fabricaţie germană de către alte state europene. Statele Unite ar urma să furnizeze încă 40 de tancuri, inclusiv de tip M1 Abrams, potrivit aranjamentului cu Germania.
Parlamentarii FDP au salutat decizia
Parlamentarii FDP, care face parte din guvernul Scholz, consideră că anunțul privind tancurile este „o veste bună pentru poporul ucrainean”, dar au cerut mai multe informații despre țările cu care Germania colaborează în acest sens.
„A fost necesar să ne luăm timpul necesar pentru a ajunge la o abordare coordonată. Nu suntem singuri”, a declarat Scholz.
Înaintea anunțului de astăzi al Germaniei, se pare că s-a ajuns la un acord și în Statele Unite pentru ca acestea să trimită 30 dintre tancurile lor M1 Abrams.
Pe de altă parte, Olaf Scholz a spus că este important „să nu pierdem din vedere alte ajutoare”. El a spus că este important ca aliații să continue furnizarea de ajutor umanitar și a punctat importanța securizării infrastructurii Ucrainei.
Cancelarul adaugă că este important și „să ne gândim la modul în care va fi reconstruită țara, lucru la care se lucrează deja”.
Scholz, acuzat că a „călcat în picioare” principiile epocii postbelice
Ulterior discursului, un parlamentar german l-a acuzat pe Scholz că a răsturnat principiile politicii germane postbelice, descriind ziua de astăzi ca fiind „o zi istorică”, mai transmite sursa citată.
„Fără arme în zonele de conflict a fost baza politicii Germaniei din perioada postbelică. Veți rămâne în istorie ca fiind cancelarul care a călcat în picioare aceste principii fundamentale”, spune parlamentarul.
Scholz a părut că își justifică acțiunile spunând că „războiul de agresiune al Rusiei este un război imperialist. Rusia a declanșat o campanie teribilă de bombardamente pentru a-și muta granița”. El a adăugat că „noi respingem această idee imperialistă și de aceea susținem Ucraina”.
La această afirmație, parlamentarul a spus că și „expansiunea NATO este imperialism”. și a întrebat când se vor opri toate acestea.