Boala care face ravagii. O adevărată „explozie de cancere de colon, cu debut precoce”, așa cum a numit-o un studiu recent publicat în Nature Reviews Clinical Oncology, cuprinde o creștere a incidenței cazurilor la persoanele mai tinere, începând cu anii 1990, în țări din întreaga lume.
În SUA, rata cazurilor de cancer de colon cu debut precoce a crescut cu aproape 18% între anii 2000 și 2019, chiar dacă boala a scăzut ușor la adulții în vârstă, potrivit datelor Institutului Național al Cancerului (NCI). Printre americanii cu vârsta cuprinsă între 15 și 39 de ani, o grupă de vârstă la care cercetătorii se referă numind-o adolescenți și adulți tineri (AYA), creșterea a fost și mai pronunțată, depășind 20%, scrie Washington Post.
Numărul cazurilor de cancer de colon a crescut cel mai rapid
Într-un studiu publicat de Societatea Americană de Cancer, în martie, cercetătorii au estimat că în 2023, 153.000 de persoane din Statele Unite vor fi diagnosticate cu cancer colorectal. Dintre aceste cazuri, aproximativ 13% s-ar înregistra în rândul persoanelor sub 50 de ani, reprezentând o creștere de 9% a cazurilor din această grupă de vârstă, din 2020.
Un alt studiu, publicat în august, a constatat că incidența cancerului la persoanele sub 50 de ani a crescut substanțial, din 2010 până în 2019, cancerele gastrointestinale – inclusiv cancerul de colon – crescând cel mai rapid dintre toate cancerele cu debut precoce.
În timp ce noile diagnostice de cancer colorectal au scăzut în rândul persoanelor de peste 50 de ani de la apogeul atins în 1985, tendințele pentru tineri merg într-o direcție greșită, afirmă dr. Steven Itzkowitz, profesor de medicină și științe oncologice la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai din New York.
Mai mult, autorii studiului din martie spun că toate cancerele diagnosticate la persoanele sub 50 de ani tind să fie mai agresive.
„Trăim într-o perioadă în care tinerii suferă de cancer de colon”, a spus dr. Itzkowitz. „Dacă nu vorbim cu adevărat despre asta, s-ar putea să nu avem ocazia să vedem că este vorba de o explozie a cazurilor”, a subliniat el.
Principalul semn al cancerului de colon
Sângerarea rectală este printre cele mai frecvente simptome precoce ale cancerului de colon. „Sângerarea este simptomul major numărul unu”, spune dr. Robert E. Schoen, medic gastroenterolog la UPMC. Deși sângerarea rectală poate fi ușor de observat, adesea oamenii presupun că este cauzată de ceva mai puțin grav.
„Cei care au sângerare rectală se gândesc: „Oh, sunt hemoroizi. Nu este nimic de care să-mi fac griji. Și asta poate fi o greșeală fatală”, spune dr. Schoen. „Pentru că nu sunt întotdeauna hemoroizi. Ar putea fi ceva rău, cum e cancerul, și trebuie abordat și evaluat.”
Dr. Arielle Kanters, chirurg colorectal la Cleveland Clinic, este de acord că acest simptom nu ar trebui ignorat, fără a consulta un medic.
„Sângerarea rectală fără o sursă clară și fără o colonoscopie recentă – cel puțin în opinia mea, de chirurg colorectal, este un posibil cancer rectal, cel puțin până când se dovedește contrariul”, spune dr. Kanters.
De ce cresc cazurile în rândul tinerilor?
Cercetătorii nu știu care este cauza acestei explozii a cazurilor de cancer de colon la tineri și se străduiesc să răspundă la această întrebare, spune dr. Itzkowitz, amintind că unele schimbări ale factorilor de risc au dat câteva indicii.
Creșterea obezității în rândul copiilor poate fi un factor, crede dr. Itzkowitz. Un studiu publicat în 2022 a concluzionat că obezitatea la vârsta de 20 sau 30 de ani poate dubla sau chiar tripla riscul de cancer colorectal cu debut precoce.
Consumul excesiv de alcool, definit de obicei ca cinci sau mai multe pahare pentru bărbați în aproximativ două ore și patru sau mai multe pentru femei, a fost, de asemenea, sugerat ca un posibil factor.
Cu toate acestea, cercetătorii încă nu înțeleg de ce și alți factori de risc din copilărie – cum ar fi nașterea prin cezariană, utilizarea antibioticelor sau anumite expuneri la mediu – pot influența riscul de cancer colorectal cu debut precoce sau ce rol poate juca microbiomul.
Consumul de băuturi dulci, de exemplu, care a crescut în rândul adolescenților în anii 90, a fost asociat cu un risc crescut de apariție a afecțiunii. Dar nu este clar dacă acest lucru se datorează băuturilor dulci în sine sau unor factori înrudiți, cum ar fi diabetul sau alte modificări pe care băuturile dulci le aduc bacteriilor bune din intestine.