Număr tot mai mare de cazuri de cancer la nivel mondial! În preajma Zilei Mondiale a Cancerului, Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului din cadrul OMS a publicat un raport care anticipează o creștere cu aproximativ 35 de milioane de cazuri noi de cancer, până în 2050.
Aceasta reprezintă o creștere de 77%, față de 2022, afirmă OMS, potrivit France24.
Printre factorii care au determină anticipata creșterea ratelor cancerului a fost poluarea aerului.
Număr tot mai mare de cazuri de cancer! Particulele fine duc la disfuncția celulelor
„Acest lucru se referă în principal la poluarea cu particule fine”, a declarat dr. Emmanuel Ricard, purtător de cuvânt al Ligii Franceze Împotriva Cancerului.
Gazele de eșapament sunt una dintre principalele surse ale acestor particule, a spus el.
Cele mai fine dintre aceste particule pot ajunge în plămâni, până la alveole. Aceștia sunt mici saci de aer, situați la capătul structurii pulmonare, unde sângele face schimb de oxigen și dioxid de carbon în timpul procesului de inspirație și expirare.
Celulele de apărare ale corpului vor „dori” să elimine aceste particule și așa are loc inflamația. Astfel se perturbă celulele, care, în loc să continue să se replice într-un mod sănătos, vor începe să fie „disfuncționale”, devenind canceroase.
„Aceste celule canceroase se vor multiplica și vor forma o tumoare”, a spus Ricard.
Suntem prea mulți pe planetă
Cel puțin câțiva factori indicați de studiu nu au legătură cu poluarea. Creșterea rapidă a ratei globale a cancerului reflectă creșterea populației: pe măsură ce numărul de ființe umane de pe planetă continuă să crească, va crește și numărul total de cazuri de cancer.
Și în timp ce populația planetei crește, specia trăiește mai mult.
„Cancerul este o problemă de imunitate, iar imunitatea scade, cu cât îmbătrânim. Drept urmare, cu cât speranța de viață a populației este mai lungă, cu atât va fi mai expusă riscului de a face cancer”, a spus Ricard.
Sănătate mintală
Din ce în ce mai multe studii stabilesc, deși nu a fost, încă, confirmată, o legătură între poluare și deteriorarea sănătății, inclusiv a sănătății mintale. Se presupune că poluarea agravează și depresia.
Acestea sunt „tendințe” ale unor estimări științifice, a spus Ricard.
După tutun, consumul de alcool este principala cauză de cancer în Franța, potrivit OMS, a subliniat el.
„Poluarea cauzează de 50 de ori mai puțin cancer în Franța decât tutunul și de 20 de ori mai puțin decât alcoolul”, a adăugat ea, citând un studiu al Agenției Internaționale pentru Cercetare a Cancerului a OMS.
Cu toate acestea, ar fi greșit să considerăm factorii cancerului ca fiind izolați, a spus Ricard. Un individ expus la mai mulți factori va avea un risc mai mare de a face cancer.
Cunoștințele asupra efectului pe care tutunul și alcoolul îl pot avea asupra ratelor de cancer pot fi aplicate în altă parte, a spus el.
„Am putut găsi, în cazul cancerului pulmonar, gene care au fost la fel de afectate de tutun ca și de poluarea atmosferică”, a spus Ricard.
Pericolele „deșeurilor” lumii
Cu toate acestea, factorul poluare nu este același pentru toată lumea, deoarece oamenii nu respiră același aer.
„În marile orașe din China, India, America de Sud, Antananarivo, în Madagascar, și chiar la Cairo, din poluare se formează nori de particule. Sub acest „smog”, oamenii dezvoltă cancer pulmonar, la fel ca în Anglia în timpul revoluției industriale”, a explicat Ricard.
Acum are loc un transfer de poluare către „Sud”. Pe lângă fabricile „cu mare risc” pe care țările industrializate preferă să le mute, economiile în curs de dezvoltare vând derivate ale petrolului la preț redus, de o calitate inferioară.”
Pentru Richard, raportul OMS evidențiază o tranziție epidemiologică. Țările afectate anterior de boli infecțioase, care sunt în scădere, se vor confrunta în curând cu un val de boli, precum cancerul, care afectează țările occidentale.