Potrivit unui articol publicat de publicația La Stampa, primul caz de infectare cu noul coronavirus nu a fost în Wuhan. Totodată, se pare că prima variantă a virusului SARS-CoV-2 circula deja în luna octombrie 2019 și nicidecum în decembrie așa cum se știa până acum.
Mai exact, studiul realizat de cercetătorii din Philadelphia a identificat ”mama” întregii familii a noului coronavirus care a cauzat pandemia cu care tot globul se confruntă de mai bine de un an de zile.
Studiul a fost publicat în revista „Molecular Biology and Evolution”, iar potrivit datelor adunate de cercetători, numele adevărat al virusului este proCoV2, iar prima sa variantă a început să circule în lume în luna octombrie a anului 2019.
Abia după aproape două luni, evoluțiile, dar și mutațiile virusului au apărut în China, pentru ca apoi să se răspândească și în restul lumii.
În realizarea studiului, cercetătorii au pornit bazându-se pe hărțile genetice. Astfel, aceștia au descoperit că „mulți membri ai familiei a ceea ce avea să devină virusul SARS-CoV-2” erau deja prezenți în întreaga lume înainte de primele cazuri identificate în Wuhan, în decembrie 2019.
Când a apărut, de fapt, coronavirusul
Mai exact, ”strămoșul” virusului ucigaș ar fi apărut în luna octombrie 2019, iar aceasta este și explicația pentru răspândirea rapidă a acestuia în tot mai multe țări, încă dinainte ca infectările din Wuhan să iasă la iveală.
Într-adevăr, cercetătorii au constat că noul coronavirus a apărut în China, însă nu în Wuhan. El a dat naștere unei întregi familii de coronavirusuri, iar cei mai mulți dintre aceștia ar fi fost cei care au declanșat primul focar din Wuhan.
Totodată, cercetătorii mai susțin că noul coronavirus ar fi provocat deja infecții în China cu 6-8 săptămâni înainte de cazurile din decembrie 2019.
Geneticianul Giuseppe Novelli de la Universitatea Tor Vergata din Roma, a comentat și el acest subiect. Potrivit acestuia, virusul are o rată de mutație de 2 mutații pe lună. Astfel, este foarte posibil ca el să fi apărut cu cel puțin 6-8 săptămâni înainte de genomul izolat din China, cunoscut sub numele de „Wuhan-1”.
Acesta a mai menționat faptul că noul studiu realizat de cercetători ar putea fi de mare ajutor în lupa cu pandemia de coronavirus, deblocând terapii „care funcționează asupra întregii familii de viruși, în loc de unul singur”.