Pentru a-şi păstra dominaţia pe cea mai competitivă dintre pieţele lumii, liderii Apple încearcă să obţină interdicţia comercializării în SUA a mai multor produse ale sud-coreenilor, printre care şi vârful de gamă al Samsung, smartphone-ul Samsung Galaxy S III, conform Bloomberg.
Ca o paranteză, după victoria obţinută de Apple în procesul cu Samsung în San Jose – California, când juraţii au decis că numeroase produse Samsung imită iPhone-ul şi iPad-ul, Samsung are de plătit celor de la Apple daune de 1,05 miliarde de dolari. Mai mult, Apple a făcut o nouă reclamaţie în care susţine că 16 smartphone-uri, trei tablete şi două media playere Samsung sunt „imitaţii” şi încălcă brevetele pe care le deţine Apple privind diverse elemente de design şi interfaţă.
În acest context tensionat, Nokia şi Microsoft speculează oportunitatea şi caută să-şi impună produsele pe piaţa smartphone-urilor. Cele două companii au încheiat, anul trecut, un parteneriat pentru dezvoltarea de smartphone-uri bazate pe Windows Phone. Un rezultat concret al alianţei este gama Nokia Lumia.

„Verdictul favorabil Apple în procesul cu Samsung aduce în discuţie şi vulnerabilitatea produselor bazate pe Android (…) mulţi producători de smartphone-uri ar putea caută alternative la platforma Google, precum sistemul de operare Windows Phone dezvoltat de Microsoft”, comentează Carolina Milanesi, analist la compania de cercetare Gartner, citată de Bloomberg.

Nokia a anunţat deja lansarea, pe 5 septembrie, a noii sale generaţii de smartphone-uri cu cod Lumia, pe infrastructură OS Windows Phone 8, de la Microsoft. Săptămâna viitoare şi Apple va lansa noul model iPhone, cel de-al şaselea al familiei de smartphone-uri.

Cota de piata a Nokia pe piaţa mondială a telefoanelor mobile a scăzut în trimestrul al doilea la 20%, de la 23% cât era în aceeaşi perioadă a anului trecut, estimează Gartner. Sistemul de operare Android are o cotă de piaţă de 64%, iar sistemul de operare iOS al Apple acoperă 19% din piaţă.

La nivel global s-au vândut 650 de milioane de terminale inteligente, pe semestrul 1 din 2012, cu  50% mai multe comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011, conform GfK.

Sursa: Bloomberg