Rusia ar putea ataca NATO în termen de trei până la cinci ani

Potrivit ministrului danez al Apărării, Rusia ar putea ataca o țară NATO în termen de trei până la cinci ani.

„Capacitatea Rusiei de a produce echipamente militare a crescut enorm”, a declarat ministrul Apărării, Troels Lund Poulsen, pentru cotidianul Jyllands-Posten.

„Nu poate fi exclus ca, într-o perioadă de trei până la cinci ani, Rusia să testeze Articolul 5 şi solidaritatea NATO. Aceasta nu a fost evaluarea NATO în 2023. Acestea sunt informaţii noi care ies acum la iveală”, a adăugat el.

Troels Lund Poulsen a afirmat că nu există o amenințare directă îndreptată împotriva Danemarcei. Cu toate acestea, Alianța ar putea fi supusă la atacuri hibride menite să destabilizeze o țară membră.

„Rusia are potenţial voinţa de a face acest lucru. Acum pot avea şi abilitatea de a avea o capacitate militară mai devreme decât ne aşteptam.

Există motive să fim cu adevărat îngrijoraţi”, a afirmat oficialul.

Modificarea evaluării amenințării la Copenhaga survine în urma avertismentelor similare emise de alte țări europene membre NATO în ultimele săptămâni.

În luna ianuarie, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că alianța ar trebui să fie pregătită pentru un posibil atac rusesc asupra unei țări NATO. Mai exact, într-un interval de cinci până la opt ani.

nato
Rusia, NATO, hartă Europa / SURSA FOTO: Dreamstime

Unde ar putea lovi Federația Rusă?

Statele occidentale sunt deja preocupate de posibilitatea ca Rusia să încalce securitatea națiunilor europene. Comandanții de vârf ai NATO au avertizat că există riscul ca Vladimir Putin să lanseze atacuri asupra diverselor ținte din Europa într-un conflict total împotriva Occidentului.

Comandanții aliați au declarat recent pentru ziarul britanic „The Times“ că Alianța ar putea avea doar trei ani pentru a se pregăti în fața unei posibile ofensive ruse pe teritoriul european.

Această ofensivă ar implica atacuri asupra infrastructurii civile și militare din spatele liniilor frontului, cu scopul de a bloca eforturile de război.

Aceștia au menționat că Germania ar putea fi selectată ca hub central pentru liniile de aprovizionare continentale ale NATO și că obiectivele atacurilor ar putea include fabrici de muniții, centre de comandă, centrale electrice, căi ferate și poduri.

Rusia a utilizat deja strategii similare în timpul invaziei Ucrainei, efectuând atacuri cu rachete de la distanță de teritoriul ucrainean. Ca răspuns, Ucraina a reacționat prin distrugerea depozitelor de muniție, a rezervoarelor de combustibil și a punctelor de comandă.

„Dacă comparăm războiul și operațiunile din urmă cu zece ani sau de acum cinci ani, atunci ne dăm seama că trebuie să acceptăm că și zonele din spate vor fi aprig afectate. Trebuie să presupunem că un agresor va folosi întregul spectru al forței cinetice și non-cinetice pentru a distruge liniile de comunicație, inclusiv în zona din spate.

Aceasta variază de la acte de sabotaj prin război electronic și cibernetic până la posibilități cinetice prin rachete, drone și așa mai departe. Îi îndemn pe liderii mondiali să reducă birocrația care împiedică abilitatea țărilor de a folosi arme și tehnologie dintr-o altă națiune.

Regulile cine poate folosi ce echipament, cunoscut sub numele de interschimbabilitate, au încetinit masiv timpii de răspuns.

Unde este problema, de exemplu, cu un parașutist dintr-o națiune europeană A care folosește o parașută dintr-o națiune vecină B după ce a fost antrenat cu acest sistem sau atașează echipamente dintr-o țară la elicopterul alteia? Dacă nu există nicio problemă tehnică sau de securitate, de ce nu?“, a explicat generalul locotenent Alexander Sollfrank, comandantul centrului logistic militar al NATO din sud-vestul Germaniei.

Este esențial să eliminăm birocrația aparentă care este adesea întâlnită în organizațiile multinaționale. Scopul este de a ne asigura că NATO este suficient de flexibilă pentru a face față Rusiei în luptă.

Generalul-locotenent Jan-Willem Maas, comandantul Comandamentului de Sprijin al Apărării din cadrul forțelor armate din Olanda, a fost de acord că eforturile pentru pregătirea unui conflict de amploare trebuie intensificate. Mai multe puteți citi aici.