Când ar putea fi administrată a treia doză de vaccin. Valeriu Gheorghiță vine cu noi informații

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid, Valeriu Gheorghiță vine cu noi informații legate de administrarea celei de a treia doză de vaccin. Acesta a vorbit despre ultima întâlnire purtată, dar și despre discuțiile legate de vaccinarea populației.

Valeriu Gheorghiță a vorbit la Digi24 despre întâlnirea purtată în cursul zilei de miercuri cu grupul de lucru din cadrul comitetului de vaccinare. Potrivit acestuia, s-a discutat despre trei aspecte importante.

Este vorba despre vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12-15 ani, cea de a tria doză de vacccin, dar și combinația dintre vaccinurile anti-covid, în contextul în care există pacienți care înregistrează reacții alergice.

„Eu pot să vă spun că astăzi am avut o întâlnire a grupului de lucru din cadrul comitetului și s-au discutat trei aspecte importante, primul legat de vaccinarea grupei de vârstă 12-15 ani, al doilea aspect a fost cel legat de rolul celei de-a treia doze de vaccin și un alt aspect discutat a fost legat de combinația dintre vaccinuri care folosesc tehnologii diferite, mai ales pentru pacientul, de pildă, care face o reacție alergică majoră și care evident că nu mai poate să facă un vaccin de la prima doză”, a spus Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Când ar putea fi administrată a treia doză de vaccin

În ceea ce privește administrarea celei de a treia doză de vaccin, coordonatorul campaniei de vaccinare susține  că în momentul de față nu există destule date pentru a se vorbi despre acest lucru.

El a mai adăugat că cea de a treia doză de vaccin are rolul de a asigura o protecție pe termen lung, însă mai este nevoie de noi informații pentru a se putea concretiza ceva.

„În momentul de față nu sunt suficiente date. Aceasta a fost concluzia. Nu avem suficiente date științifice care să recomande cu fermitate cea de-a treia doză. Intervalul studiat în momentul acesta este între 6 și 12 luni de la prima schemă de vaccinare.

Rolul celei de-a treia doze este să asigure o protecție imună pe termen lung, însă, la acest moment, repet, datele de eficiență ne arată menținerea peste 90% din cazuri la persoanele vaccinate a răspunsului imun protector, în mod deosebit față de complicații, față de forme grave, față de internări, față de decese”, a adăugat acesta.

Valeriu Gheorghiță a mai vorbit și despre relaxarea restricțiilor așteptată de toată lumea. Potrivit acestuia, este vorba despre un efort colectiv, făcut de fiecare persoană în parte care a înțeles importanța măsurilor impuse.

„Eu cred că până la urmă era o măsură așteptată de toată lumea. Este un efort pe care cu toții l-am făcut, atât cei implicați în implementarea măsurilor de control al pandemiei, cât și oamenii de acasă care au înțeles importanța respectării măsurilor”, a mai spus el.