Ceapa este leguma care nu poate lipsi din nicio mâncare, dând o savoare deosebită fiecărui preparat. Ceapa face parte din familia liliaceae, aceeași familie ca usturoiul, prazul, arpagicul, șalota. Există mai multe varietăți de ceapă: roșie, galbenă, albă, verde, fiecare având propria sa aromă.
În plus, ceapa aduce beneficii foarte mari pentru sănătate. De aceea, dacă vă gândiți să plantați ceapă roșie în grădină, trebuie să știți anumite lucruri. În primul rând, dacă ceapa nu este plantată la momentul potrivit, rezultatele pot fi dezamăgitoare.
Pentru a afla cum se cultivă ceapa, mai întâi trebuie să știm când trebuie să o plantăm. La fel de important este și solul în care se va planta.
Puteți cultiva ceapă roșie din semințe, dar această metodă tinde să fie puțin dificilă, sau puteți cumpăra răsaduri de la care să începeți. Este vorba de bulbii mici de ceapă, însămânțați anul precedent. Alegeți răsaduri mai mici pentru a evita tulpinile lemnoase.
Când este bine să plantați ceapa
Răsadurile de ceapă roșie se plantează la începutul primăverii, de îndată ce pământul poate fi lucrat.
De asemenea, puteți să o puneți toamna și să așteptați până la primăvară.
Alegerea unui loc cât mai bun de plantare
Plantați ceapa roșie într-o zonă însorită, cu un pământ bine drenat, bogat în materie organică, pentru a oferi nutrienți și a menține umiditatea solului.
Dacă aveți pământ argilos, slab drenat, creșteți ceapă roșie în paturi sau recipiente, scrie The Spruce.
Umiditate
Din cauza sistemului radicular superficial, cerințele culturii de ceapă sunt relativ mari. Umiditatea în sol pe o adâncime de 30-40 de centimetri trebuie să fie de 80-90%, în perioada de creștere a rădăcinilor și a frunzelor, de 70-80%, în timpul formării și creșterii bulbilor, și de 60-70%, în timpul maturării bulbilor.
Un sol cu o umiditate insuficientă împiedică creșterea bulbilor, însă umiditatea în exces în timpul maturării bulbilor reduce timpul de păstrare a acestora.
Lumina
Ceapa roșie are nevoie de cât mai multă lumină solară. Plantele ar trebui să primească cel puțin șase până la opt ore de lumină de la soare în fiecare zi.
Sol
Ceapa crește cel mai bine în sol afânat, cu drenaj bun și multă materie organică. pH-ul ideal al solului pentru ceapa roșie este între 6,0 și 7,0.
Temperatura
Ceapa este o cultură de sezon rece, care crește cel mai bine la temperaturi între 10 și 20 de grade C, dar poate rezista și la un îngheț ușor.
Înghețurile puternice, sub 0 grade, pot deteriora plantele. Udarea înainte de înghețul puternic și protejarea plantelor cu mulcire ajută la izolarea lor.
Îngrăşământ
Pregătiți locul de plantare adăugând compost organic toamna sau primăvara. Cu câteva săptămâni după plantare, aplicați un îngrășământ organic bogat în azot, la fiecare două săptămâni.
Pe măsură ce bulbii cresc, împing împotriva solului din jur, creând crăpături la suprafață. Acesta este un semn de oprire a fertilizării.
Polenizare
Ceapa roșie nu este autofertilă, așa că se bazează pe insecte pentru polenizare.
Ceapa nu înflorește până în al doilea an, iar grădinarii recoltează de obicei ceapa în primul an de creștere, înainte de orice polenizare.
Când se face recoltarea
Recoltarea se face prin dislocarea bulbilor, având grijă să nu vătămați bulbii. Se realizează la sfârșitul lunii iulie, jumătatea lunii august.
După recoltare, ceapa se lasă pe teren câteva zile pentru a se zvânta, apoi se adună, se curăță de frunze, se sortează și se depozitează.