Când ar trebui să-ți schimbi uleiul de motor. Orice șofer știe că uleiul de motor trebuie schimbat la intervale regulate, pentru a asigura sănătatea motorului mașinii. Totuși, rămâne o întrebare pe care mulți șoferi și-o pun frecvent: cât de des trebuie schimbat uleiul de motor?
Când ar trebui să-ți schimbi uleiul de motor
Când ar trebui să-ți schimbi uleiul de motor. Orice șofer știe că uleiul de motor trebuie schimbat la intervale regulate, pentru a asigura sănătatea motorului mașinii. Totuși, rămâne o întrebare pe care mulți șoferi și-o pun frecvent: cât de des trebuie schimbat uleiul de motor Răspunsul poate fi confuz, deoarece variază în funcție de condițiile și de obiceiurile de condus. Autoweek vine cu cele mai bune sfaturi.
Estimările de până acum pentru intervalele de schimbare a uleiului erau de până la 5.000 km, înainte de îmbunătățiri semnificative în sistemele de livrare a combustibilului, materialele motorului, metodele de fabricație și chimia uleiului. Astăzi, motoarele moderne duc aceste intervale la 12.000 sau chiar mai mult de 16.000 km. Deci, când este indicat să faci această operațiune?
Când vehiculul este în garanție
Când un vehicul este nou, răspunsul este simplu: dacă nu doriți să anulați garanția grupului motopropulsor, urmați recomandările privind tipul de ulei, kilometrajul și timpul din manualul de utilizare.
În majoritatea cazurilor, este bine să duceți mașina la dealer pentru inspecțiile și întreținerea necesare, iar schimburile de ulei vor fi incluse.
Când vă arată indicatorul digital
Unele vehicule mai noi au încorporat un monitor al duratei de viață a uleiului. Acest gadget folosește un algoritm, senzori și software care țin evidența temperaturilor, pornirilor la rece, orelor de conducere, orelor de mers în gol și turațiilor motorului. Folosește aceste date pentru a calcula starea uleiului și intervalele de schimbare pentru păstrarea garanției. Rețineți că monitorul este calibrat pentru tipul de ulei recomandat în manualul de utilizare.
Alertele de service sunt afișate în panoul de instrumente. În unele sisteme, unul dintre ecranele de informații ale grupului de instrumente va citi durata de viață rămasă a uleiului sub forma unui procent, complet diferit de becul roșiu de avertizare a presiunii uleiului, care se aprinde când porniți motorul. Dacă este activat în timp ce conduceți sau mergeți la ralanti, înseamnă că nu aveți ulei sau aveți o problemă foarte gravă cu motorul.
Când vehiculul este în afara garanției
Dacă mașina este în afara garanției producătorului, determinarea intervalelor de schimbare necesită un anumit simț și o presupunere – cu excepția cazului în care vehiculul are un monitor al duratei de viață a uleiului.
Intervalele variază foarte mult în funcție de anumiți factori. Condițiile severe includ:
- Dacă faceți multe călătorii scurte de 8 km sau mai puțin (la temperaturi normale);
- Dacă faceți multe călătorii scurte de 16 km sau mai puțin (la temperaturi de îngheț);
- Conducere stop-and-go pe vreme caldă extremă;
- Conducere la viteze mici pe distanțe lungi;
- Mulți kilometri pe drumuri prăfuite, noroioase, nisipoase sau cu pietriș.
Sunt mai bune schimbările frecvente de ulei?
Nu este surprinzător că furnizorii de servicii (magazine de schimb de ulei și dealeri) tind să recomande intervale de schimbare mai scurte (5.000 până la 8.000 km). Acest lucru nu poate dăuna motorului, dar înseamnă mai mulți bani scoși din buzunare.
Dacă nu conduceți mașina în condiții severe, puteți respecta intervalele de schimbare a uleiului recomandate de producător (care includ adesea și schimbarea filtrului de ulei în același timp). Dacă mașina are un monitor al duratei de viață a uleiului, luați-l în considerare.
Uleiuri cu viață mai lungă
Aproape toate vehiculele mai noi folosesc ulei sintetic, așa că, dacă producătorul specifică acest lucru, trebuie să îl utilizați. Multe vehicule mai vechi folosesc ulei convențional pe bază de petrol. În acest caz, aveți de ales. Unele rafinării produc uleiuri sofisticate, aprobate de producători de automobile, cu durată lungă de viață, care ajută la extinderea intervalului dintre schimbări.
Aceste uleiuri au substanțe chimice speciale sau aditivi care le susțin capacitatea de a parcurge distanțe mai mari. Rezistă mai bine la descompunerea la temperaturi ridicate și mențin murdăria și particulele în suspensie mai mult timp, astfel încât filtrul de ulei să le poată prinde. De asemenea, costă mai mult decât uleiurile standard.
Uzura motorului se accelerează după ce uleiul este foarte contaminat. Aproape niciun producător auto nu recomandă ca uleiul să fie lăsat mai mult de un an, indiferent de kilometraj.
Reciclarea uleiului
Dacă vă schimbaț uleiul, asigurați-vă că îl reciclați în mod corespunzător. Majoritatea magazinelor de piese auto vor lua înapoi uleiul uzat, gratuit. Schimbarea uleiului la intervale adecvate va face ca motorul să dureze mai mult și să funcționeze mai bine.
Ce se întâmplă dacă trece prea mult fără să schimbi uleiul?
Pe măsură ce calitatea uleiului se uzează, se uzează și componentele pe care ar trebui să le protejeze. Dacă trece prea mult timp între schimbările uleiului, veți ajunge la punctul fără întoarcere, iar motorul mașinii se poate defecta.
Se poate schimba uleiul la fiecare doi ani?
Nu. Aproape niciun producător auto nu recomandă ca uleiul să fie lăsat în carter mai mult de un an, indiferent de kilometraj.
Cum știu când trebuie schimbat uleiul?
De obicei, urmați kilometrajul și intervalele de timp enumerate de producătorul vehiculului. Dar acest lucru poate varia, în funcție de modul de condus. După cum este detaliat mai sus, călătoriile mai scurte, timpul de rulare și drumurile cu praf pot face ca uleiul să trebuiască schimbat mai devreme.
Unele vehicule au ecrane cu informații ale panoului de instrumente care vor citi durata de viață rămasă a uleiului ca procent. Dacă nu aveți această funcție, urmați împreună cu autocolantul de la locul de schimbare a uleiului sau urmăriți singur kilometrajul. Nu uitați să vă verificați uleiul cel puțin o dată pe lună.