Puține flori oferă o paletă atât de vastă de forme și culori, de la cel mai pur alb, la un roz diafan și până la un roșu intens, așa cum o au îndrăgiții bujori. În plus, mirosul bujorilor este inconfundabil și foarte persistent.
A ști când trebuie tăiați bujorii este esențial dacă doriți să vă mențineți plantele în stare perfectă și să le asigurați înflorirea maximă anul viitor. O procedură efectuată în timp util va ajuta planta să supraviețuiască chiar și unui ger.
În schimb, tăierea prea târziu sau prea devreme a bujorilor va afecta vitalitatea florii.
„Renumiți în toată lumea pentru florile lor supradimensionate, bujorii sunt o plantă extrem de apreciată de orice grădinar”, spune Lindsay Pangborn, expert în grădinărit la Bloomscape. Pe lângă faptul că trebuie să știți când să tăiați bujorii, la fel de important este să știți când să plantați bujori dacă adăugați noi soiuri în grădină.
Clima poate afecta momentul în care trebuie tăiați bujorii
Clima poate afecta momentul în care trebuie tăiați bujorii, deoarece cei din zonele mai calde vor înflori mai devreme decât cei din zonele mai reci. „În funcție de zona în care locuiți, sezonul de creștere a bujorilor este de obicei între aprilie și iunie”, spune Gabriel J. Croteau, expert grădinar.
„Poate fi tentant să tăiați bujorii de îndată ce frunzele încep să arate rău, dar ideal ar fi să așteptați până toamna pentru a le tăia. Acest lucru se datorează faptului că plantele încă se bazează pe energia lor pentru creșterea în anul următor, iar tăierea lor mai devreme ar putea afecta florile de anul viitor”, spun acesta.
Toamna, momentul tăierii bujorilor
Când vine toamna și frunzele bujorilor își schimbă culoarea în galben sau maro, atunci a venit momentul tăierii. „Încercați să le aduceți înapoi la aproximativ 2,5 cm”, spune Jennifer Green.
„Dacă planta este grav deteriorată sau îngroșată, ar trebui să o tăiați cât mai aproape de bază”, adaugă aceasta.
De ce nu este bine să fie tăiați în august
Luna august nu este cel mai bun moment pentru a tăia bujorii, deoarece nu permite frunzișului să absoarbă energia de care are mare nevoie pentru anul următor.
„Începând cu august, frunzișul bujorilor tinde să scadă, deoarece este momentul în care planta începe în mod natural să deturneze energia de la frunzele care cresc către tuberculii din pământ. Acești tuberculi permit plantei să stocheze energie pentru sezonul următor”, explică Green.
„Deși frunzele ar putea să nu arate grozav, cel mai bine ar fi să le lăsați, astfel încât să poată continua procesul de fotosinteză și să adune energie pentru plantă”, adaugă experta.
Există o excepție de la regulă
Cu excepția cazului în care tăiați frunzele vechi, rămase de anul trecut, nu trebuie să tăiați bujorii primăvara deoarece acest lucru ar putea dăuna plantei și poate împiedica înflorirea. Există o excepție de la regulă. Experții spun că singurul bujor care ar trebui tăiat primăvara este bujorul de copac.
Dacă bujorii nu sunt tăiați, frunzișul vechi va deveni inestetic în timpul iernii și în primăvară, dar ar trebui să înflorească în continuare anul următor.