În timp ce unii spun că e posibil să ajungem în zona euro mult mai devreme decât am fi crezut, alții se tem de eventuale probleme care ar putea să apară în ceea ce privește nivelul de trai al populației, dacă moneda ar fi adoptată înainte de 2015.
Cât de bine i-ar fi României odată intrată în zona euro? Dificil de dat un răspuns, acum. Mai ales că țările din zona euro ”se confruntă cu serioase probleme structurale”, după cum a spus Jacek Rostowski, ministrul polonez al Finanțelor, citat de agenţia EFE.
”Instabilitatea va continua în zona euro, în ciuda acordului de joi pentru combaterea crizei datoriilor suverane”, a subliniat el. Mai mult, Jacek Rostowski a recunoscut că ”vor trece mai mulţi ani” până când Polonia va lua în discuţie în mod serios aderarea la zona euro.
Potrivit lui, guvernul polonez nu are în vedere, în acest moment, o dată pentru aderarea la zona euro, chiar dacă înainte de începutul crizei financiare se prognoza că Polonia ar fi urmat să introducă moneda euro în 2012.
Cu toate acestea, în ciuda problemelor cu care se confruntă Uniunea Europeană, oficialul polonez a spus că adoptarea monedei euro rămâne pentru ţara sa un obiectiv strategic pe termen lung ”pentru a fi în prima linie a construcţiei europene”.
În ultimele două săptămâni, nemulţumirea celor zece state UE care nu fac parte din zona euro, în frunte cu Marea Britanie, s-a accentuat, devenind și mai vizibilă la summitul european de duminică. Aceste state se plâng că țările din zona euro iau decizii fără să le consulte.
Criza datoriilor constrânge statele care folosesc moneda euro să facă un pas înainte în armonizarea politicilor economice naţionale şi pentru întărirea disciplinei bugetare comune. În ochii ţărilor rămase pe dinafară, proiectul Uniunii Europene compuse din 27 de state este golit treptat de substanţă în favoarea unei Europe cu două viteze.
Când credeți că va trece România la euro? Polonia mai așteaptă ani buni
29 octombrie 2011, 12:39
Ultima modificare în 29 octombrie 2011, 15:39
2014, 2015 sau mai târziu? Cei mai cunoscuți oameni din ecomonie, oficiali ai Băncii Centrale și analiști, au păreri diferite când vine vorba de trecerea României la moneda euro.
Etichete: adoptare euro,
europa,
moneda unica
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook