Statul vrea banii românilor. Marcel Boloş a vorbit marți despre CNP-ul fiscal, o măsură care a atras tot felul de reacții și a fost criticată de premierul Marcel Ciolacu. Ministrul Finanţelor spune că măsura ar urma să fie importantă în relația cu ANAF-ul.
Statul vrea banii românilor. Marcel Boloş, a vorbit marți, 6 august, despre CNP-ul fiscal. Ministrul spune că instrumentul va fi folosit în relația cu ANAF-ul de către orice contribuabil care dorește să își protejeze identitatea.
Un nou instrument pentru a colecta banii românilor
De asemenea, ministrul a precizat că „cei care prezintă bonuri fiscale care sunt din domenii de activitate cu risc de evaziune fiscală”. Totuși, proiectul a atras tot felul de reacții și a fost criticat de Marcel Ciolacu. Premierul a subliniat că propunerea vine fără aprobarea mediului de afaceri și a societății civile.
În acest context, Boloș a fost întrebat în ce stadiu se află proiectul. El spune că a avut o primă întâlnire cu mediul de afaceri pe 29 iulie.
„Domnul prim-ministru și domnul Ciucă au solicitat aceste întâlniri cu mediul de afaceri. Pe data de 29 iulie am avut o primă întâlnire cu mediul de afaceri, prezentând conceptul general pentru ceea ce înseamnă CNP-ul fiscal. Am pus proiectul în consultare publică până pe data de 19 august, perioadă în care mediul de afaceri poate să facă observații și să propună îmbunătățiri în scris, după care, pe baza acelor observații, împreună cu ceea ce mai primim între timp de la cine este interesat pe acest subiect, mai avem o întâlnire în data de 26 august pentru a definitiva forma cu care ne vom duce în Coaliția de guvernare și apoi în Guvern pentru a prezenta soluția identificată de comun acord cu mediul de afaceri pentru această variantă”, a declarat Boloș la Digi24.
Poate fi folosit în relația cu ANAF-ul de către orice contribuabil
De asemenea, ministrul a făcut și următoarele precizări. El spune că:
- Instrumentul este opțional;
- Poate fi folosit în relația cu ANAF-ul de către orice contribuabil care dorește să își protejeze identitatea și nu dorește să furnizeze informații despre codul numeric personal sau alte date de interes personal;
- Cei care participă la sistemul național de credit fiscal, cei care prezintă bonuri fiscale care sunt din domenii de activitate cu risc de evaziune fiscală, ei pot să beneficieze de credit fiscal, respectiv o cotă-parte din valoarea acestor bonuri, fie li se rambursează celor care au prezentat bonurile sau poate fi folosit creditul fiscal pentru compensarea cu alte impozite și taxe.
Intenția este ca să devină funcțional cu 1 iulie 2025
Potrivit ministrului, intenția este ca să devină funcțional cu 1 iulie 2025. Ar fi un termen stabilit cu mediul de afaceri și un rezultat al discuțiilor purtate anterior, spune Marcel Boloș.
„Este un termen stabilit cu mediul de afaceri și convenit pentru a intra în vigoare, este rezultatul discuțiilor pe care le-am avut cu mediul de afaceri, le-am explicat inclusiv avantajele pentru ei, pentru că până la urmă competitorii neloiali sunt principalii dușmani ai contribuabililor cinstiți și ei sunt primii care vor avea de suferit pentru că vor trebui să elibereze aceste bonuri fiscale la solicitarea cumpărătorilor. Cumpărătorul are dreptul de a intra în posesia bonului fiscal și a obține creditul fiscal, fiind o formă de protejare a intereselor statului și de a combate acest fenomen de evaziune fiscală care a luat amploare la nivelul României”, a conchis ministrul.