Când este cel mai bun moment pentru a bea cafea? De la creșterea performanței la antrenamente până la îmbunătățirea stării de spirit, ceașca de cafea devenită ritual al fiecărei dimineți are beneficii surprinzătoare pentru sănătate.
Dar, în mod constant, ni se prezintă tot felul de studii care ne spun când ar trebui să bem cafeaua dacă vrem să fim mai sănătoși.
În ciuda unor teorii care pretind că există un anume moment al zilei pentru a bea cafea, adevărul este cu totul altul, potrivit revistei Glamour.
Ceea ce este adevărat, având la bază cercetări reale, este faptul că există beneficii incontestabile ale cafelei pentru organism.
Cafeaua aduce beneficii sporite sănătății
„Există cercetări care indică o cantitate moderată de cafea, adică până la cinci căni pe zi, poate duce la protecție împotriva anumitor boli datorită antioxidanților pe care îi conține”, spune Jennifer Beery, medic dietetician la Orlando Health.
„Studiile au arătat că, în general, cafeaua poate reduce riscul de diabet de tip 2, boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer și boala Parkinson”, explică ea.
Studiile au descoperit, de asemenea, că, în doze mici, cafeaua poate ajuta să vă îmbunătățiți starea de spirit, performanța cognitivă și poare reduce depresia și anxietatea.
„Cafeaua are antioxidanți și compuși care acționează ca antiinflamatori, dar are și nutrienți, inclusiv potasiu, niacină și magneziu”, spune ea.
„De asemenea, cafeaua poate crește performanța la exerciții”, continuă Beery.
Care este cel mai bun moment pentru a bea cafea?
Există într-adevăr „cel mai bun” moment al zilei pentru a bea cafea?
„Nu există nicio cercetare științifică demnă de încredere care să indice că există „cel mai bun moment” pentru a bea cafea”, clarifică Beery.
„Deoarece cofeina este un stimulent, majoritatea oamenilor preferă să o bea dimineața pentru a-i ajuta să se trezească”, explică ea.
Cu toate acestea, există câteva lucruri de luat în considerare, cum ar fi potențiale probleme gastro-intestinale sau efectele cofeinei pe timpul nopții.
„A bea o ceașcă de apă sau a mânca înainte de cafea poate fi o soluție pentru cei care au probleme digestive atunci când beau cafea pe stomacul gol. De asemenea, aș avea grijă să nu beau cafea prea târziu în timpul zilei, astfel încât să nu perturbe somnul”, continuă ea.
Totuși, Beery sugerează să evitați cafeaua la orele de după-amiază, astfel încât cofeina să nu influențeze programul de somn.
Când știm dacă am băut prea multă cafea?
Deși nu există un moment potrivit pentru a bea cafea, există, totuși, o limită recomandată pentru aportul real de cofeină. Potrivit lui Beery, majoritatea adulților ar trebui să consume maximum 400 de miligrame de cofeină pe zi, adică trei până la cinci cești de cafea.
Acest lucru se aplică și băuturilor energizante.
„Aportul excesiv de cofeină poate crește ritmul cardiac, poate cauza anxietate și poate duce la probleme de somn, deși toleranța la cofeină poate fi diferită pentru fiecare”, subliniză ea.
Cafeaua ajută la pierderea în greutate?
„Există unele studii care indică faptul că această băutură poate duce la reducerea grăsimii corporale și la pierderea în greutate atunci când este încorporată într-o dietă sănătoasă”, spune Beery.
„Boabele de cafea au componente precum antioxidanții, care pot ajuta la stimularea metabolismului.”
Dar, precizează ea, ceea ce adăugați în cafea va face o diferență majoră când vine vorba de cât de „sănătoasă” este ceașca pe care o beți.
„Încercați să nu exagerați cu frișca și zahărul”, sfătuiește ea.
Cum să ai mai multă energie fără a crește cofeina
Pentru a ajuta la combaterea oboselii, Beery sugerează să dormiți cât mai bine, urmărind șapte ore pe noapte, să faceți exerciții fizice regulate, să vă hidratați și să aveți o dietă sănătoasă cu fructe, legume și cereale integrale.
„Reducerea stresului poate ajuta la creșterea energiei”, conchide Beery. „Exercițiile de respirație, o plimbare în aer liber sau discuțiile cu un prieten pot fi de ajutor”, adaugă Beery.