Când este indicat să luăm aspirină? Medicamentul poate fi dăunător dacă nu este luat într-un mod corespunzător

Toți românii au în casă aspirină, medicamentul fiind des utilizat de către oameni. Cu toate acestea, medicii vin cu câteva sfaturi în ceea ce privește modalitatea de administrare a acestei pastile, pentru a nu face mai mult rău decât bine.

De obicei, aspirina este utilizată pentru a reduce febra și pentru a ameliora durerea ușoară până la moderată cauzată de afecțiuni cum ar fi durerile musculare, durerile de dinți, răceala obișnuită și durerile de cap.

De asemenea, poate fi utilizată și pentru a reduce durerea și umflarea în afecțiuni precum artrita. Aspirina este cunoscută ca un salicilat și un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS). Acesta acționează prin blocarea unei anumite substanțe naturale din corpul uman pentru a reduce durerea și umflarea. Totuși, este recomandat ca înainte de a administra această pastilă copiilor sub 12 ani, să fie consultat un medic.

Aspirina poate preveni formarea cheagurilor de sânge

Mai mult decât atât, medicul poate indica administrarea unei mici doze de aspirină pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge, medicamentul fiind eficient în reducerea riscului de accident vascular cerebral și atac de cord.

Mai mult decât atât, specialiștii spun că acest medicament poate fi administrat în doze mici și celor care au suferit o intervenție chirurgicală asupra arterelor înfundate, precum o operație de bypass, endarterectomie carotidiană sau stent coronarian, scrie Web MD.

Aspirina are și efecte nocive

Ca orice medicament, aspirina poate avea și efecte adverse, printre care dureri și arsuri la nivelul stomacului. Printre reacțiile adverse se numără și greață sau vomă severă, vânătăi sau sângerare, dificultăți de auz, țiuit în urechi, semne de probleme renale precum modificarea cantității de urină, oboseală inexplicabilă, urină de culoare închisă, amețeli și îngălbenirea ochilor sau a pielii.

De asemenea, specialiștii spun că acest medicament poate provoca rareori hemoragii grave la nivelul stomacului, intestinului sau în alte zone ale corpului.

Există mai multe categorii de oameni care, înainte să ia aspirină, trebuie să se consulte cu medicul pentru a determina dacă acest medicament este într-adevăr benefic lor. Așadar, aici avem persoane cu boli de rinichi, boli de ficat, diabet, probleme de stomac, precum ulcere, arsuri sau dureri, astm sensibil la aspirină, polipi nazali, gută și anumite deficienți enzimatice.

Este de menționat că persoanele care consumă alcool sau fumează în timpul tratamentului cu aspirină au un risc mai mare de a avea efecte secundare precum sângerările gastrice.