Pâinea neagră a ajuns să fie una dintre preferatele românilor, mai ales ca urmare a sfaturilor venite dintre specialiști. Aceștia au spus în repetate rânduri că un astfel de produs este mult mai de preferat în locul pâinii albe. Cu toate acestea, nu pentru toată lumea este însă și indicat.
Când este interzis să mânănci pâine neagră. Greșeala majoră pe care o fac mulți români
Nu de puține ori am auzit cât de indicat este să înlocuiești pâinea albă cu cea neagră. Explicația este simplă. În pâine albă se adaugă drojdie pură, ceea ce o face a fi un produs foarte bogat în calorii, cu un indice glicemic ridicat. În plus, carbohidrații sunt prezenți în pâinea neagră din cauza făinii de secară. Ca urmare, un astfel de produs se dovedește a fi mai acid și provoacă o accentuare a bolii la persoanele care suferă de reflux de acid gastric în esofag.
Există mai multe varietăţi de astfel de pâine: de la cea obţinută din faină de grâu integrală, la specialităţile de tip graham, care sunt combinaţii de făină de grâu, secară, orz etc.
Nu toată lumea are voie să mănânce pâine neagră. Este total interzis ca acest produs să fie consumat de persoanele care au o aciditate crescută. Specialiștii au semnalat că aceste persoane fac o mare greșeală când consumă pâine neagră deoarece, în acest caz, poate provoca arsuri la stomac.
Câtă pâine neagră poți mânca pe zi?
Dieteticienii au susținut că este permis să se mănânce 100-120 de grame de pâine neagră pe zi. Ea poate fi cosumată la mesele principale sau ca parte a gustărilor din timpul zilei. Un lucru pe care nu mulți îl știu sunt beneficiile pâinii de secară. Aceasta ajută la eliminarea substanțelor toxice nocive și a toxinelor din organism, de aceea este recomandată persoanelor care suferă de boli intestinale.
Datorită conținutului crescut de fibre, pâinea neagră reglează funcționarea sistemului digestiv, curăță intestinele, îmbunătățește digestia și absorbția alimentelor, elimină constipația. Acest tip de pâine este recomandat și în diete. Asta pentru că 100 de grame pâine de secară conține 174 de kilocalorii. Este indicat să ne rezumăm la 2-3 felii de pâine pe zi. Potrivit nutriționiștilor, pâinea de secară conține multe vitamine B1 și B2, care joacă un rol important în procesele metabolice, adică va permite să vă mențineți greutatea normală.
Consumul de pâine neagră are numeroase beneficii pentru organismul uman. În primul rând previne cancerul tubului digestiv și combate constipația și colita. Un alt rol important este că previne balonarea – în special la persoanele care consumă multă carne, grăsimi animale și multe lactate. Duce la scăderea spontană în greutate – pe lângă faptul că pâinea neagră este mai săracă în calorii, fibrele alimentare din componența sa ajută la atingerea mai rapidă a senzației de sațietate. Pâinea neagră previne și ameliorează diabetul și ajută la tratarea bolilor de piele. Totodată, previne ischemia cardiacă, ateroscleroza și impotența vasculară.