Nașterea pe cale vaginală este cea mai potrivită soluție pentru mamă și făt, dar, în anumite cazuri, pentru a preveni apariția unor complicații care pot să apară în timpul nașterii naturale, medicul obstetrician va recomanda operația cezariană.
Astfel, nașterea prin cezariană poate fi indicată în mai multe situații, printre care se numără așa-numitul eșec al progresiei nașterii sau distocia dinamică. Aceasta poate să apară în primul stadiu al travaliului, când deschiderea cervixului durează mai mult decât este normal, dar și în al doilea stadiu, când se prelungește prea mult timpul de împingere, deși dilatarea este completă.
De asemenea, nașterea prin cezariană poate fi recomandată atunci când viitoarea mamă mai are astfel de operații în antecedente, când sarcina este multiplă sau când fătul este poziționat orizontal sau lateral în uter (prezentație transversă), sau este orientat cu posteriorul sau cu picioarele înainte (prezentație pelviană).
O altă indicație a nașterii prin cezariană este placenta jos inserată (placenta praevia), pentru că aceasta blochează trecerea fătului prin cervix. În plus, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat sau alte afecțiuni ale mamei pot face necesară nașterea prin cezariană.
Însă, uneori, chiar în absența problemelor medicale, unele femei doresc o naștere programată prin cezariană, adică o cezariană „la cerere”. O astfel de opțiune este întâlnită adesea la primipare, adică la femeile aflate la prima naștere. În astfel de situații, este esențial ca viitoarea mamă să discute deschis cu medicul obstetrician despre temerile sale din timpul sarcinii și să obțină toate informațiile necesare, pentru a lua cea mai bună decizie, în cunoștință de cauză.
Nașterea este un moment special, în care emoțiile și bucuria se împletesc într-un mod unic. Pentru ca acest eveniment să se desfășoare cât mai sigur, este esențială alegerea unei maternități bine echipate, care face parte dintr-un spital multidisciplinar, cu servicii de terapie intensivă neonatală și cu personal medical extrem de competent și experimentat.
Maternitatea SANADOR asigură servicii medicale complete pentru viitoarele mame, într-un cadru modern și confortabil. Astfel, acestea beneficiază de o monitorizare atentă pe toată durata sarcinii și travaliului și de asistență în timpul nașterii din partea celor mai calificați. Sălile de naștere sunt echipate modern, iar în cazul în care este necesară o cezariană de urgență, intervenția se poate realiza în cele mai bune condiții de siguranță, în blocul operator. De asemenea, la Maternitatea SANADOR, pacientele pot alege cazare în rezerve sigle sau duble cu sistem rooming-in, astfel încât pot să stea împreună cu micuțul lor chiar din primele clipe.
Nou-născuții care vin pe lume la Maternitatea SANADOR primesc cele mai bune îngriji de specialitate în Secția de Neonatologie, iar micuții care se nasc prematur sau cu probleme de sănătate sunt preluați imediat pe Secția de Terapie Intensivă Neonatală a Spitalului Clinic SANADOR. Această secție este echipată cu aparatură de ultimă generație, pregătită să ofere îngrijiri de înaltă calitate și tratamente specializate pentru bebelușii care au nevoie de atenție medicală deosebită.