Conform acordului de la Lausanne, aceste insule trebuiau să fie demilitarizate. Cu câteva zile în urmă, Grecia a transportat cu un feribot civil militari în insula Kastellorizo, fapt care a readus în actualitate această problemă. Cel puțin, în trecut aceste lucruri se făceau mai discret. Acum un pas duce la altul. Iar faptul că soldații transportați aveau haine militare este o demonstrație de forță fățișă, este scris pe sabah.com

Un pas extrem de greșit în ceea ce privește Grecia

Chiar și Grecia știe că o astfel de mutare de militari nu poate asigura securitatea insulelor. Dar după mintea lor, au arătat că au gestionat într-un fel criza. Poate fi interpretat ca o parte a unui joc de a ajunge la inima opiniei publice sau de descurajare. Poate fi văzut ca un pas valoros pentru a încânta opinia publică internă dar nu se poate spune că militarii dislocați ar avea un efect descurajator. Dimpotrivă, este un pas extrem de greșit în ceea ce privește Grecia.

Este o provocare inutilă… Astfel de pași care urmăresc să acopere un deficit dintr-un anumit domeniu într-o altă sferă nu pot fi eficienți decât în situați în care există o descurajare serioasă. Dar când vine vorba să muți niște soldați nu poate fi vorba de o descurajare, dimpotrivă încurajezi partea adversă.

În plus, această acțiune oferă Turciei o oportunitate importantă. Grecia are dificultăți în a calcula dimensiunile acestei afaceri și își subminează domeniul în care se simte mai puternică în fața Turciei. Cât timp încalcă prevederile tratatului de la Lausanne, Grecia și-ar putea pierde singura garanție de care dispune.

Drept este că în aceste momente, legislația internațională nu mai are niciun caracter obligatoriu dar nu este de înțeles de ce Grecia pune în pericol și acest lucru, care este ultimul ei sprijin. Pe de o parte extinde frontul, pe de altă parte navighează spre ape nesigure. Trimiterea de militari în insula Kastellorizo ar putea duce la redeschiderea disputelor dintre Turcia și Grecia în toate celelalte domenii.

De la cele 12 insule până la Tracia de vest, toate temele ar putea reveni în actualitate. Simplificând situația, Turcia și-ar putea stabili o nouă bază diplomatică, invocând activitățile de înarmare a acestor insule. Dacă sunteți atenți la o declarație făcută de președintele Erdoğan, atitudinea discriminatorie a grecilor față de turci în Tracia de vest ar putea reveni în fruntea temelor de actualitate.

Cred că nu este nevoie ca Turcia să se grăbească. Se pare că Grecia va continua să taie crăcile pe care singură s-a cocoțat. Există un motiv pentru care spunem că lucrurile sunt în mișcare. Chiar și un tratat stabil precum cel de la Lausanne începe să se zguduie. Cel care este mai pregătit pentru această perioadă de schimbări care apare odată la 100 de ani va ieși mai câștigat. Personal, nu dau nicio șansă Greciei în fața Turciei.