Cât timp au interzis prin lege să conducă șoferii care au băut alcool. Rămâi imediat fără permis auto

soferi

SURSA FOTO: Dreamstime

Șoferii nu trebuie să urce la volan dacă sunt sub influența alcoolului. Codul Rutier prevede sancțiuni pentru cei care fac asta. Totuși, în cât timp iese alcoolul din sângele unui șofer? Timpul exact nu poate fi determinat, dar te poți orienta după câțiva factori.

Când iese alcoolul din sânge?

Conducerea sub influența alcoolului și a drogurilor este o infracțiune gravă. Drept urmare, este posibil ca permisul auto să fie suspendat. Din acest motiv este important ca șoferii să știe în cât timp iese alcoolul din sânge. Dacă refuzi proba biologică, vei avea și atunci probleme.

În timpul unei verificări rutiere, conducătorii auto pot fi solicitați să efectueze un test de alcoolemie pentru a stabili dacă au consumat substanțe interzise.

În situația în care rezultatul testului este pozitiv sau există suspiciuni cu privire la validitatea acestuia, autoritățile pot solicita prelevarea unei probe de sânge pentru a determina cu exactitate dacă șoferul a consumat alcool și în ce cantitate.

Șoferi în trafic / SURSA FOTO: Freepik

Perioada de timp în care alcoolul iese din sânge

Timpul necesar pentru eliminarea alcoolului din organism variază în funcție de mai mulți factori, ceea ce înseamnă că nu poate fi stabilit un interval exact în care alcoolul dispare din sânge.

Totuși, există câțiva indicatori care îți pot da o idee cu privire la perioada respectivă.

  • Vârsta – un corp mai tânăr poate metaboliza alcoolul mai rapid
  • Greutatea – alcoolul se distribuie mai rapid în corpul unei persoane cu greutate mai mare
  • Consumul de alimente – consumul de alimente poate accelera absorbția alcoolului
  • Medicația – unele medicamente pot intensifica efectele alcoolului
  • Ritmul de consum – consumul rapid poate încetini distribuirea alcoolului în corp
Șoferi/SURSA FOTO: Dreamstime

România are toleranță zero la alcool

În România se aplică o politică de toleranță zero față de alcool. Astfel, chiar dacă rezultatul înregistrat în aparatul alcooltest este de 0,01, acesta este considerat o contravenție.

Așadar, se va aplica o amendă și se va suspenda și dreptul de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

„În România este toleranță zero la alcool. Deci și dacă iese în aparatul alcooltest 0,01, este considerat contravenție, primești amendă și ți se suspendă dreptul de a conduce pentru 90 de zile.

Bineînțeles că ai posibilitatea de a solicita mostre biologice de sânge, dar dacă alcoolul a rezultat de la șampanie sau de la ceva ce ai consumat, mai mult ca sigur o să iasă și în sânge”, a explicat polițistul Tavi Perțea.

Spre exemplu, în funcție de tipul și de cantitatea băuturii consumate, alcoolul poate fi eliminat din organism în aproximativ următoarele intervale de timp:

  • Vodcă (40% alcool) – 0,02 litri: 1-3 ore
  • Bere (5% alcool) – 0,5 litri: 2-4 ore
  • Vin (12% alcool) – 0,3 litri: 2-4 ore

Este întotdeauna recomandabil să nu conduceți după consumul de alcool, indiferent de cantitatea sau tăria băuturii.

Ce se întâmplă dacă refuzi proba biologică?

Cu toate acestea, șoferii au opțiunea de a refuza să sufle în etilotest sau să li se preleveze mostre de salivă pentru testul de droguri.

Cu toate acestea, conform legii, ei sunt obligați să se deplaseze la o unitate medicală împreună cu polițistul pentru a li se recolta probe de sânge.

„Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere […] de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabiliri alcoolemiei ori prezenței unor substanțe psihoactive se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”, se arată în Articolului 337 din Codul Penal, Capitolul II.