Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus vor începe să se deruleze în primăvară. Deocamdată, programele sunt în dezbatere publică.
Mircea Fechet a anunțat când încep programele Rabla
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că programele Rabla Clasic și Rabla Plus sunt în prezent în etapa de consultare publică. El a precizat că după finalizarea ghidurilor și aprobarea bugetului Administrației Fondului pentru Mediu, va începe derularea acestora. Fechet a adăugat că acest lucru este planificat să se întâmple în primăvara acestui an.
Întrebat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Prefectura Constanța, dacă poate oferi o dată exactă pentru începerea programului Rabla, Mircea Fechet nu a furnizat o precizare în acest sens.
“Programul Rabla, dacă vă referiţi la Rabla Clasic şi la Rabla Plus, ambele programe sunt în consultare publică. Ghidurile sunt publicate de vinerea trecută, dacă îmi amintesc cu exactitate ziua şi după expirarea celor 10 zile termen prevăzut de lege, bineînţeles că vom centraliza toate observaţiile pe care le avem la ghiduri. Vom profita de acest interval de timp să aprobăm prin hotărâre de guvern bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu şi de îndată ce avem ghidurile finalizate şi bugetul aprobat, putem să începem derularea efectivă a acestor programe. Cu siguranţă se va întâmpla, la fel ca în alţi ani, în primăvara acestui an”, a declarat Mircea Fechet
Masinile scumpe sunt excluse din program
Guvernul a anunțat modificări importante în Programul Rabla pentru acest an. Printre care se numără introducerea unui plafon de prețuri și o reducere semnificativă a subvențiilor pentru achiziționarea mașinilor electrice și hibride.
Aceste măsuri au fost luate pentru a asigura accesul la programul de înnoire a parcului auto. Pentru o gamă mai largă de consumatori și pentru a eficientiza cheltuielile publice.
Potrivit noilor reguli, mașinile scumpe sunt excluse din program. Sunt impuse plafoane de prețuri atât pentru mașinile electrice, cât și pentru cele cu motor convențional. Astfel, cei interesați să-și achiziționeze o mașină cu ajutorul de stat trebuie să se orienteze către autoturisme cu un preț de până în 60.000 de euro.
De asemenea, subvențiile oferite pentru mașinile electrice și hibride plug-in au fost semnificativ reduse. Astfel, cei care optează pentru o mașină electrică vor primi doar 25.000 de lei de la stat. Iar cei care aleg o mașină hibridă plug-in vor primi doar 13.000 de lei. De asemenea, eco-bonusurile în valoare de 1.500-3.000 de lei au fost eliminate complet.
În ceea ce privește Programul Rabla Clasic, sumele pentru casarea mașinilor și achiziționarea altora noi nu au fost modificate. Astfel, cei care decid să caseze o mașină veche vor primi 7.000 de lei, iar pentru două mașini veche casate suma se ridică la 10.000 de lei, la care se pot adăuga eco-tichete.