Tensiunea este maximă în Ucraina, după ce Statele Unite au avertizat despre riscul iminent al unei invazii ruse, atac care ar putea avea loc în această săptămână.
„Nu putem prezice ziua exactă, dar o invazie rusească a Ucrainei ar putea începe în orice moment, chiar de săptămâna aceasta”, a insistat ieri pentru CNN, consilierul pentru Securitate la Casa Albă, Jake Sullivan, arată 20 Minutos.
SUA avertizează încă de vineri cu privire la riscul din ce în ce mai real al unei intervenții militare ruse pe pământul ucrainean, ipoteză pe care se bazează serviciile sale de informații după ultimele mișcări de trupe de la Moscova. „Poziționarea și manevrele întreprinse în ultimele zile de forțele armate ruse determină că posibilitatea unui atac foarte curând este mare”, a spus Sullivan, coincizând cu aterizarea ieri la Kiev a două noi avioane americane încărcate cu material de război pentru armata ucraineană.
„Inclusiv muniție și lansatoare de grenade de umăr pentru a consolida apărarea Ucrainei. Suntem alături de Ucraina”, a declarat ambasada SUA la Kiev într-un comunicat.
Pe aceeaşi linie ca şi SUA, ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a considerat, ieri, „foarte probabil” ca Rusia să invadeze Ucraina, în ciuda eforturilor diplomatice în curs. „În aer se simte un parfum de Munchen”, a spus Wallace, referindu-se la acordurile semnate în capitala bavareză în 1938, care nu au reușit să prevină al Doilea Război Mondial. Guvernul ucrainean, la rândul său, a solicitat o întâlnire cu Rusia și toate țările semnatare ale Documentului de la Viena OSCE pentru ca Moscova să-și explice în detaliu activitățile sale militare în apropierea granițelor sale.
Scenariul dinainte de război
Și având în vedere acest scenariu de dinainte de război, sunt multe țări care le-au recomandat cetățenilor să părăsească Ucraina cât mai curând posibil, inclusiv Spania, care, sâmbătă, i-a îndemnat pe cei aproape 500 de spanioli care locuiesc în țară să „o părăsească temporar prin mijloacele comerciale disponibile, cât timp persistă circumstanțele actuale”.
Chiar și unele companii aeriene, cum ar fi compania olandeză KLM, au anulat toate zborurile programate către Ucraina și au încetat să zboare deasupra spațiului său aerian. De fapt, duminică, Ucraina a recomandat companiilor aeriene să nu survoleze spațiul aerian al Mării Negre în această săptămână, deoarece este o „zonă potențial periculoasă”.
Însoțit de ministrul Apărării, Serghei Șoigu, președintele Putin nu a ezitat să viziteze pădurile Siberiei la bordul unui vehicul de teren echipat pentru ocazie.
Conversația telefonică pe care președintele american Joe Biden a avut-o sâmbătă cu omologul său rus, Vladimir Putin, pare să fi servit puțin la reducerea tensiunii. Potrivit declarației Casei Albe după discuția, care a durat mai bine de o oră, Biden a încercat să-l liniștească pe Putin, avertizându-l asupra consecințelor dure pentru țara sa în cazul unui atac: „Dacă Rusia comite o invazie, Statele Unite, împreună cu aliații noștri, vor răspunde decisiv și vor impune Rusiei costuri rapide și severe”.
Ce vede Rusia
Kremlinul consideră însă toate aceste avertismente ale Washingtonului drept „speculații provocatoare” și a denunțat „isteria” Occidentului în această criză, din moment ce a respins mereu că are de gând să atace Ucraina.
„Isteria a atins pur și simplu punctul culminant, până la absurd, în ultimele zile”, a declarat consilierul președintelui rus, Iuri Ușakov. Moscova critică și militarizarea conflictului de către NATO și a denunțat în acest weekend expulzarea unui submarin american din apele teritoriale rusești din Pacific, acuzație pe care SUA o respinge.
În Europa, cancelarul german, Olaf Scholz, se va deplasa astăzi la Kiev și mâine la Moscova, unde se va întâlni cu Putin, pentru a „profita de ocazia de a vorbi pentru a garanta pacea”, deși a avertizat că o invazie rusă va avea „sancțiuni dure”.
Polonia, la rândul ei, se pregătește pentru posibila sosire a refugiaților din Ucraina, dacă va izbucni conflictul. Ministrul său de Interne, Mariusz Kaminski, a dat asigurări că se iau deja măsuri „cu administrațiile regionale pentru a gestiona sosirea refugiaților”.