Când se trimit pensiile?
Pensionarii din România au opțiunea de a primi drepturile de pensie în mai multe modalități. Astfel, pensiile pot fi primite fie prin mandat poștal, fie la domiciliul lor sau al mandatarului, ori prin transfer în cont curent sau cont de card la una din băncile cu care Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a încheiat acorduri pentru plata pensiilor.
Cei care au optat pentru a primi pensia în cont sau pe card bancar vor primi banii pe data de 12 a lunii, dar nu mai târziu de data de 13.
Plățile pensiilor prin intermediul poștei se efectuează în intervalul 1 – 15 ale fiecărei luni, direct la domiciliul beneficiarilor. În cazul în care pensionarii nu sunt găsiți acasă, sumele de bani și documentele de plată pot fi ridicate de la ghișeele poștale.
Termenul pentru a ridica pensia este de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate din nou pentru a fi reordonate pentru plata ulterioară.
În ce situații se suspendă plata pensiei?
Potrivit CNPP, în sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care pensia anticipată parțială/pensia anticipată se cumulează cu venituri obținute:
– în baza unui contract individual de muncă;
– în baza unui raport de serviciu (funcționar public);
– de persoane care desfășoară activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.
De asemenea, situațiile se aplică și pentru pensia de invaliditate gradul I sau II și pensia de urmaş gradul I sau II de invaliditate; pensia de invaliditate gradul III și pensia de urmaș a copilului încadrat în gradul III de invaliditate; pensia de urmaș a soţului supravieţuitor încadrat în gradul I sau II de invaliditate.
Nu în ultimul rând se aplică aceleași condiții și pentru pensia de urmaș a soțului supraviețuitor – dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale; pensia de urmaș pe o perioadă de 6 luni de la data decesului și pensia de urmaș a soţului supravieţuitor care are în îngrijire, la data decesului susţinătorului, unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la 7 ani.