Când vine pensia în noiembrie 2023? Anunţ vital pentru pensionari

Pensie noiembrie 2023. Facturile din lunile de iarnă sunt de obicei mai mari, de aceea mulți pensionari îngrijorați, spre exemplu de costul facturilor la gaze, pun bani deoparte în această perioadă. Cinci milioane de pensionari vor dori deci să afle când va veni pensia în această lună.

În noiembrie 2023, pensiile vor fi virate pe carduri cu o mică întârziere, mai precis, după data de 12 noiembrie. De obicei, ele ajung în conturile pensionarilor pe data de 12, însă în acest an seniorii vor primi pensiile începând cu data de 13 noiembrie. Acest lucru se datorează faptului că 12 noiembrie cade într-o zi de duminică.

Cu toate acestea, pensionarii care primesc pensiile prin poștă, ar putea primi banii mai devreme. Ei ar putea intra în posesia sumelor în prima parte a lunii noiembrie.

Indiferent de aceste informații, datele la care ajung pensiile la populație pot varia în funcție de mulți factori. Printre aceștia amintim momentul transferării fondurilor de la autoritățile centrale către oficiul poștal, dar și disponibilitatea poștașilor.

Demersuri necesare pentru primirea pensiei pe card

Pensionarii care doresc să primească pensia pe card trebuie să îndeplinească mai întâi câteva cerințe. În primul rând, trebuie să dețină un cont bancar. După aceea, trebuie să depună un dosar la Casa Județeană de Pensii, care să conțină mai multe documente. Aceste documente includ: o cerere pentru transferul banilor în contul de card, un extras de cont care să conțină IBAN-ul, o copie a buletinului și o copie a talonului de pensie.

Pensionarilor care primesc pensia prin poștă, Casa Națională de Pensii le furnizează informații importante. Dacă pensionarul nu este acasă în momentul în care vine poștașul, suma poate fi încasată de la ghișeul oficiului poștal „în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii în curs”.

Dacă pensia nu este ridicată în acest termen, suma va fi transferată către Casa Teritorială de Pensii. Ea va putea fi recuperată printr-o cerere de reordonanțare la plată.

În plus, Casa Națională de Pensii precizează că, din martie 2021, taloanele de pensie de culoare mov sunt stocate în arhiva oficiilor poștale timp de doi ani.

„Aceste documente de informare pot fi transmise, la cerere, la domiciliul persoanelor interesate – beneficiari sau împuterniciții acestora. După expirarea celor 24 de luni, documentele de informare vor fi transmise către casele teritoriale de pensii”, informează Casa de Pensii.