Modificat consistent în Senat, proiectul stării de alertă pare că are toate șansele să fie declarat neconstituțional, dacă sesizează cineva CCR.
Avocatul Poporului Renate Weber anunțat, la TVR, că, deși senatorii au înlăturat câteva motive de neconstituționalitate, totuși proiectul de lege cu privire la starea de alertă rămâne necorelat cu Constituția.
Alerta care nu există
„Mâine (miercuri), pe rolul CCR se află sesizarea cu privire la Ordonanța 21/2004, care reglementează starea da alertă. Azi m-am uitat pe ceea ce a ajuns la mine. Fără să știu rezultatul votului de la Senat, aceste amendamente au făcut foarte bine”, informează știripesurse.ro. ”Principalele 2 lucruri se referă la faptul că nu există o definiție a stării de alertă, dar și o limită în timp. Guvernul ar restricționa drepturi și libertăți pe un termen nelimitat, dar acest lucru nu este posibil. Nu știu ce va decide CCR, dar proiectul de lege trimis de Guvern la Parlament avea exact aceleași probleme”, spune Renate Weber.
48 de ore ca CCR să fie sesizat
”Să presupunem că mâine Camera Deputaților adoptă această lege. Obligatoriu trebuie să așteptam termenul în care se poate sesiza CCR. Trebuie să treacă acele 2 zile. Dacă nu se sesizează nimeni, președintele o promulgă, ajunge la Monitorul Oficial, dar tot trebuie apoi să așteptăm 3 zile pentru a intra în vigoare”, a spus Renate Weber.