Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a vorbit despre organizarea Congresului partidului. El a menționat că s-a votat în premieră prin vot electronic.
Vot electronic la Congresul PSD, o premieră pentru partid
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a anunțat că președintele partidului va fi ales prin vot electronic în cadrul Congresului PSD din 24 august 2024. Aceasta reprezintă o premieră pentru partid, marcând un pas important către modernizarea proceselor de votare interne.
Lucian Romașcanu a explicat că fiecare delegat va primi un cod QR individual pe spatele legitimației de delegat, care va permite accesul la aplicația de vot. Votul va fi complet secretizat, fără a se cunoaște cine a votat și ce a votat, asigurându-se astfel confidențialitatea și integritatea procesului electoral.
Romașcanu a subliniat că aplicația utilizată garantează această secretizare și că întregul proces de votare va dura doar 15 minute, inclusiv anunțarea rezultatelor.
„Vom avea o premieră la acest congres, se va vota preşedintele electronic pe telefonul mobil, în baza unui cod QR individual, pe care îl va primi fiecare delegat pe spatele legitimaţiei de delegat. Pe acel QR se va avea acces şi la documentele partidului şi când se deschide sesiunea de vot se va vota acolo. În rest, depunerea moţiunilor până pe 22 august, pentru alegerea preşedintelui partidului.
Nu avem, cum v-a spus şi domnul preşedinte Ciolacu, niciun fel de înscris până în acest moment din zona independentă. Orice este posibil, dar se pare că este suficient de puţin probabil. (…) Trebuie o mică condiţie, să aibă susţinerea unei filiale a partidului. Este singurul lucru. În rest, să aibă o declaraţie pe proprie răspundere că îndeplineşte toate condiţiile”, a explicat purtătorul de cuvânt al PSD.
Purtătorul de cuvânt al PSD a vorbit şi despre anunţul lui Marcel Ciolacu privind eventuala sa candidatură la prezidenţiale.
Preşedintele PSD nu vrea să facă un anunț „pe Facebook sau în presă despre candidatura la prezidențiale. Domnul președinte a spus că nu va face un astfel de anunț și va lua legătura telefonic sau direct cu fiecare lider de filială.
Pe moțiunea dumnealui, va apărea și anunțul privind la candidatura dumnealui. Cel mai târziu pe data de 22 august se va face anunțul, în funcție de cum finalizează și domnul Ciolacu cu liderii din teritoriu”, a afirmat Romașcanu.
Modificări ale statutului partidului
În cadrul Consiliului Politic Național al PSD, care a avut loc vineri, s-au discutat detaliile organizatorice ale Congresului, inclusiv modificările statutului partidului. Printre aceste modificări se numără extinderea echipei de conducere cu patru vicepreședinți suplimentari, fiecare responsabil de o anumită zonă de competență.
Noua structură de conducere va include, de asemenea, opt vicepreședinți regionali, doi prim-vicepreședinți, președintele, secretarul general al partidului și președintele Consiliului Național.
„Astăzi a fost un Consiliu Politic Naţional al Partidului Social Democrat, la care s-a discutat despre ceea ce va urma în perioada următoare din punct de vedere organizatoric, Congresul din 24 august, modificările pe care le vom aduce la acest congres şi la statut şi la modul de organizare a lucrărilor, despre conferinţele regionale pe care le vom avea în perioada următoare, în prezenţa domnului preşedinte Marcel Ciolacu, şi diverse alte lucruri. (…) s-a discutat despre modificarea statutului în sensul în care să existe patru vicepreşedinţi suplimentari pe zona de specialităţi de competenţe.
Vor fi opt în zona aceasta, opt în zona regiunilor, doi prim-vicepreşedinţi, preşedintele, secretarul general al partidului şi preşedintele Consiliului Naţional în conducerea care va fi aleasă”, a declarat Lucian Romaşcanu.
De ce a fost introdus votul electronic
Lucian Romașcanu a explicat că votul electronic a fost introdus pentru a eficientiza procesul electoral, evitând astfel orele lungi necesare pentru votul fizic și numărarea voturilor. În experiențele anterioare, numărarea voturilor dura câteva ore, ceea ce ducea la o scădere semnificativă a prezenței delegaților în sală în momentul anunțării rezultatelor.
Votul electronic nu doar că reduce considerabil timpul necesar pentru finalizarea alegerilor, dar asigură și că lucrările congresului vor continua cu o participare completă a delegaților.
„Pentru că, din experienţa trecută, votul fizic însemna câteva ore la câteva mii delegaţi cât vor fi acolo. Numărarea însemna alte câteva ore, iar lucrările efectiv după alegere şi, mă rog, după ce se stabilea rezultatul final, s-ar fi desfăşurat cu foarte puţină lume în sală, cum s-a întâmplat de fiecare dată. Este un vot secretizat.
Nu se ştie cine a votat ce. Este asigurată această secretizare de aplicaţia respectivă care ne-a fost prezentată astăzi. Nu avem niciun fel de problemă în această direcţie, iar acest vot se va închide în 15 minute cu rezultat cu tot, ceea ce lasă timp la dispoziţie pentru lucrări”, a mai spus social-democratul.