Funcţionarii din instituţiile Uniunii Europene urmează să primească o majorare salarială de peste 5 procente, prin trei creşteri pregătite de Comisia Europeană, scrie cotidianul britanic Daily Mail, în ediţia de vineri.Executivul comunitar plănuieşte o creştere salarială de 2,2% la sfârşitul acestui an, urmată de 'o potenţială ajustare suplimentară' de 1,3% în 2011.Cea de-a treia majorare, pentru aproape 35.000 de eurocraţi, reprezintă jumătate din creşterea de 3,7% de
Funcţionarii din instituţiile Uniunii Europene urmează să primească o majorare salarială de peste 5 procente, prin trei creşteri pregătite de Comisia Europeană, scrie cotidianul britanic Daily Mail, în ediţia de vineri.
Executivul comunitar plănuieşte o creştere salarială de 2,2% la sfârşitul acestui an, urmată de ‘o potenţială ajustare suplimentară’ de 1,3% în 2011.
Cea de-a treia majorare, pentru aproape 35.000 de eurocraţi, reprezintă jumătate din creşterea de 3,7% de anul trecut care a fost blocată în timpul recesiunii. În cazul în care Curtea Europeană de Justiţie va decide favorabil, procentul de 1,85% se va aplica retroactiv din iulie 2009, ceea ce va ridica la 5,35% creşterea totală a salariilor funcţionarilor UE.
De exemplu, salariul unui director general din cadrul CE ar creşte cu 1.000 de lire /aproximativ 1.200 de euro/, până la un venit lunar brut între 17.600 şi 18.500 de lire.
Aceste majorări au provocat reacţii furioase în Germania, ţara cu cea mai mare economie din UE.
Secretarul general al Asociaţiei Contribuabililor Europeni, Michael Jaeger, a calificat aceste creşteri salariale drept ‘incredibile’, iar tabloidul Bild i-a acuzat pe eurocraţi de ‘lăcomie’ şi ‘neobrăzare’.
Oficialii Uniunii Europene sunt deja cel mai bine plătiţi funcţionari publici din Europa şi beneficiază de cele mai multe bonusuri. Numai deplasările acestor funcţionari în ţările de origine îi costă pe plătitorii de taxe europeni circa 40 de milioane de lire anual, afirmă Daily Mail.
‘Oficialii UE câştigă foarte bine în comparaţie cu colegii lor germani. A venit vremea să examinăm aceste creşteri automate ale salariilor din instituţiile UE’, a apreciat Carl-Ludwig Thiele, fost vicepreşedinte al grupului parlamentar al Partidului Liber-Democrat din Bundestagul german şi actual membru în Consiliul de Administraţie al Bundesbank.
SURSA: Agerpres