„Va ninge sau nu la iarnă? Vom avea parte de zăpadă în oraș? Cât de grea va fi iarna ce urmează?”, sunt întrebările care stau deja pe buzele adulților și copiilor din țară. La aceste întrebări, răspunsul vine chiar din partea unei specialiste în vreme. Mirela Polifronie, meteorolog ANM, anunță că iarna aceasta vor fi „temperaturi mult sub -1 grad”.
Vom avea sau nu parte de zăpadă
Mirela Polifronie aduce vești proaste pentru iubitorii jocurilor de iarnă. Potrivit spuselor sale, șansele ca la munte să ningă, iarna aceasta, sunt scăzute. Astfel că cei mici și pasionații de sporturi de iarnă își vor lăsa schiurile și săniuțele acasă în luna decembrie.
„Pentru a vorbi despre ninsori trebuie să vorbim în primul rând despre precipitații la nivel general, adică ar trebui să avem precipitații și ca ele să se transforme sub formă de ninsoare în zona de munte. Așa cum spuneam, în următoarea perioadă nu ne așteptăm la o perioadă bogată în precipitații, ceea ce înseamnă că nici ninsori în zona de munte nu vor fi.”, a explicat meteorologul ANM, Mirela Polifronie, la DC NEWS.
Temperaturile lunii decembrie
Deși zăpada va lipsi din peisaj, iarna își va face simțită prezența prin temperaturile scăzute. Media pentru luna decembrie va fi de -1 grad.
„Dacă vorbim despre temperaturi, spre exemplu, pentru luna decembrie se estimează că vor fi temperaturi în jurul mediei climatologice. Ce înseamnă aceasta? Înseamnă că temperatura medie lunară pentru luna decembrie ar fi de aproximativ – 1 grad, este media, asta înseamnă că în zona de munte putem avea temperaturi mult mai coborâte față de -1 grad. Pentru luna ianuarie, de asemenea, temperatura în jurul normelor, iar temperatura medie lunară pentru luna ianuarie ar fi în jurul valorii de -2 grade.”, a adăugat Mirela Polifronie.
Vom avea parte sau nu de o iarnă grea
Cu toate acestea, meteorologul AMV, Mirela Polifronie, vine și cu vești bune. Se pare că iarna ce urmează va fi una destul de blândă.
„Putem visa la o iarnă mai blândă. Vă spuneam că estimările arată că temperaturile vor fi în jurul normelor, însă este foarte greu să estimăm în acest moment exact dacă vom avea, de exemplu, viscol. Astfel de fenomene nu pot fi prognozate cu mult timp înainte. Administrația Națională de Meteorologie elaborează prognoze pentru următoarele 7 zile, 4 zile în care sunt detaliate, iar 3 zile ca tendință. Să vorbim acum dacă vor fi episoade de viscol în luni decembrie-ianuarie este destul de devreme, însă nu excludem. Oricum în lunile decembrie-ianuarie temperaturile medii lunare se situează sub -1, cu siguranță vom avea nevoie de încălzire în case.”, a spus Mirela Polifronie.