Lukoil vrea sa isi majoreze productia de hidrocarburi in anul urmator. Vicepresedintele companiei, Leonid Fedun, a anuntat ca Lukoil are ina plan o crestere de 1,5% a productiei de petrol si de 3-4% pentru cea de gaze naturale. Singurele semnale negative pe care gigantul energetic le da se refera la reducerea investitiilor in modernizarea rafinariilor si a echipamentelor de extractie.

Decizia de a cauta sa majoreze productia pare ciudata in contextul actual, deoarece o cantitate mai mare de petrol pe piata ar duce in mod direct la o diminuare a pretului. In plus, daca cererea este in scadere, un plan in conformitate cu piata ar fi unul de a mai reduce din productie. Oficialii companiei nu au precizat insa pe ce prognoze isi bazeaza calculele, asa ca nu putem decat presupune ca mizeaza pe o crestere a pretului si o revenire a cererii.

Alti jucatori mari din piata anunta decizii diametral opuse. Cel mai bun exemplu este cartelul OPEC, care vrea sa reduca productia tocmai in intentia de a impinge in sus pretul petrolului. In acest context, decizia Lukoil ar servi interesele tarilor consumatoare, lucru ce, la prima vedere, pare si mai ciudat.

Ministrul rus al resurselor naturale, Iuri Trutnev, a declarat recent ca jucatorii de pe piata rusa a energiei trebuie sa isi continue investitiile in domeniu, acesta fiind unul fundamental pentru economia rusa.