Exista limitari prevazute de lege asupra drepturilor de autor asupra unor programe de calculator ?

Mircea Gheorghe – Brasov






Autorilor programelor de calculator le sunt recunoscute prin art. 73 din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, urmatoarele drepturi patrimoniale de a realiza si de a autoriza:


1. reproducerea permanenta sau temporara a unui program, integral sau partial, prin orice mijloc si sub orice forma, inclusiv in cazul in care reproducerea este determinata de instalarea, stocarea, rularea sau executarea, afisarea sau transmiterea in retea;

2. traducerea, adaptarea, aranjarea si orice alte transformari aduse unui program pentru calculator, precum si reproducerea rezultatului acestor operatiuni, fara a prejudicia drepturile persoanei care transforma programul pentru calculator;

3. distribuirea si inchirierea originalului sau a copiilor unui program pentru calculator sub orice forma.


Dar, legea aduce si limitari in ceea ce priveste drepturile patrimoniale mai sus-enumerate. Astfel, constituie limitari ale drepturilor autorilor de programe de calculator:
Utilizarea conform destinatiei. Conform art. 76, in lipsa unei clauze contrare, reproducerea, traducerea, adaptarea, aranjarea si orice alte transformari aduse unui program pentru calculator nu sunt supuse autorizarii titularului dreptului de autor, daca acestea sunt necesare pentru a permite dobanditorului legitim sa utilizeze programul pentru calculator intr-un mod corespunzator destinatiei sale, inclusiv pentru corectarea erorilor.


Copia pentru arhiva sau de siguranta. In baza art. 77 din lege, utilizatorul autorizat al unui program pentru calculator poate face, fara autorizarea titularului dreptului de autor, o copie de arhiva sau de siguranta, in masura in care aceasta este necesara pentru asigurarea utilizarii programului.
Observarea, studierea, testarea. Acelasi art. 77, alin 2 permite utilizatorului autorizat al copiei unui program pentru calculator sa analizeze, sa studieze sau sa testeze functionarea acestui program, in scopul de a determina ideile si principiile care stau la baza oricarui element al acestuia, cu ocazia efectuarii oricaror operatiuni de instalare, afisare, rulare sau executare, transmitere ori stocare a programului, operatiuni pe care este in drept sa le efectueze.


Decompilarea programelor. Decompilarea reprezinta o operatiune ce consta in traducerea codului unui program pentru calculator intr-o versiune inteligibila ce permite utilizatorului analizarea programului. Art. 78 din lege prevede ca autorizarea titularului dreptului de autor nu este obligatorie atunci cand reproducerea codului sau traducerea formei acestui cod este indispensabila pentru obtinerea informatiilor necesare interoperabilitatii unui program pentru calculator cu alte programe pentru calculator. Tot art. 78 dispune ca, si in situatia decompilarii, autorizatia titularului nu este necesara, doar daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:


a) decompilarea sa fie indeplinita de o persoana care detine dreptul de utilizare a unei copii a programului sau de o persoana care indeplineste aceste actiuni in numele celei dintai, fiind abilitata in acest scop;

b) informatiile necesare interoperabilitatii sa nu fie usor si rapid accesibile persoanelor care efectueaza decompilarea;

c) decompilarea sa se limiteze la partile de program necesare interoperabilitatii.

Totusi, descompunerea programului, fara autorizarea autorului, nu este permisa, daca se cauzeaza un prejudiciu titularului dreptului de autor sau utilizarii normale a programului pentru calculator.