Când poți spăla după Paște. Imediat după duminica Paștelui, începe Săptămâna Luminată. Iar aceasta este o perioadă care aduce cu sine mai multe restricții în ceea ce privește treburile casnice.
Luni, în a doua zi de Paște, în diverse regiuni ale țării, s-au păstrat cu sfințenie diferite tradiții și obiceiuri. De exemplu, nașii au primit vizite din partea finilor, pe care i-au întâmpinat cu bucate alese.
În plus, fetele necăsătorite au fost udate de băieții din localitate cu apă, într-un gest tradițional. Fetele acceptă să fie udate, având încredere că acest gest le va aduce căsătoria în curând.
Această zi este marcată cu cruce roșie în calendar, motiv pentru care activitățile casnice sunt complet interzise.
Sărbătoarea Învierii Domnului continuă cu Marțea Albă din Săptămâna Luminată, care este a treia zi de Paște. În ziua de marți, notată cu cruce roșie în calendar, lucrul este interzis, deoarece este zi de sărbătoare. Femeile împart pască, vin și colaci, apoi pleacă în vizită cu familia la rude, vecini sau prieteni.
Tradiția spune că în a treia zi de Paște este recomandat să se întoarcă vizitele făcute în Duminica Învierii.
Când poți spăla după Paște
Potrivit superstițiilor rurale tradiționale, se consideră nefavorabil să se lucreze pe parcursul întregii Săptămâni Luminate. Mai mult, se crede că este interzis ca femeile să coasă în această săptămână, de teama că ar putea muri loviți de fulger.
Cu toate acestea, Calendarul Ortodox indică zilele în care este permis să se spele rufele și să se efectueze alte activități casnice.
Mai exact, este vorba despre zilele care nu sunt marcate cu cruce roșie, respectiv miercuri, joi și sâmbătă.
În schimb, vineri, 10 mai, Biserica celebrează o mare sărbătoare, notată cu cruce roșie, cunoscută sub numele de Izvorul Tămăduirii, care comemorează una dintre minunile Maicii Domnului.
Săptămâna Luminată se încheie cu „Duminica Tomii”, prima duminică după Paști, când Biserica marchează prăznuirea Apostolului Toma, cel care a manifestat îndoieli cu privire la Învierea lui Hristos.
Ce semnifică Săptămâna Luminată?
În tradiția creștin-ortodoxă, Săptămâna Luminată simbolizează punctul culminant al credinței creștine: învierea lui Isus Hristos.
Paștele, sărbătoarea fundamentală a creștinismului, inaugurează o perioadă de sărbătoare și bucurie în prima săptămână de după aceasta, când credincioșii reflectă asupra semnificației esențiale a evenimentului: speranța și promisiunea vieții veșnice pe care o aduce credincioșilor învierea lui Hristos.
Această perioadă este văzută ca o oportunitate de revigorare spirituală și consolidare a credinței în învierea lui Hristos.
Săptămâna Luminată debutează imediat după Învierea Domnului Iisus Hristos și se încheie o săptămână mai târziu, în Duminica Tomii, dedicată Sfântului Apostol Toma. Pentru ortodocși, această săptămână semnalează începutul unei perioade de sărbătoare care atinge apogeul la cincizeci de zile de la Paște, la Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile). Mai multe puteți citi aici.