Unele manifestări digestive, precum balonarea, greața ușoară sau disconfortul abdominal ocazional, pot fi adesea gestionate acasă, cu regim alimentar și odihnă, la recomandarea medicului. Însă, atunci când apar dureri abdominale intense, vărsături persistente, scaune cu sânge sau febră ridicată, este esențial să nu ignorăm aceste semnale și să mergem de urgență la cel mai apropiat spital. Acestea pot indica o hemoragie digestivă, o ocluzie intestinală sau alte afecțiuni grave, cum este pancreatita acută, care să necesite intervenție medicală imediată.

Durerea abdominală brusc instalată, mai ales dacă este localizată în partea dreaptă inferioară, posibil semn de apendicită, este un semnal de alarmă care necesită intervenție medicală de urgență. Alte semne și simptome de alarmă sunt: dificultăți în eliminarea gazelor sau a scaunului, vărsături cu sânge sau cu aspect de zaț de cafea, precum și scăderea bruscă în greutate. De asemenea, simptomele care se agravează rapid sau reapar frecvent pot ascunde boli serioase, care pot fi diagnosticate corect doar prin investigații de specialitate – analize de laborator, ecografie abdominale, radiografie, RMN, CT sau colonoscopie, în funcție de caz.

Ca în orice urgență medicală, și în urgențele digestive timpul este esențial. Cu cât intervenția este mai rapidă, cu atât șansele de recuperare completă sunt mai mari, iar riscurile pe termen lung sunt mai mici. Amânarea prezentării la spital poate agrava starea pacientului și poate transforma o afecțiune tratabilă într-o situație critică. De exemplu, în cazul unei ocluzii intestinale întârzierea tratamentului poate duce la necroza intestinului și poate pune viața pacientului în pericol. O hemoragie digestivă superioară netratată prompt poate conduce la șoc hemoragic. De aceea, pentru evitarea unor astfel de situații, este important ca semnele și simptomele unei urgențe digestive să fie recunoscute din timp și să se acționeze prompt.

În cazul unor urgențe digestive, dar nu numai, este foarte important de știut că la Spitalul Clinic SANADOR funcționează singurul Compartiment de Primiri Urgențe din sistemul medical privat din București, cu 26 de linii de gardă, inclusiv linie de gardă de gastroenterologie. Aici, pacienții beneficiază de cele mai bune îngrijiri medicale și investigații în regim de urgență, asigurate de echipe medicale cu experiență în gestionarea urgențelor medicale și chirurgicale. Pentru un diagnostic prompt, pacienții beneficiază de analize prin protocolul point-of-care, adică direct la patul bolnavului, dar și de investigații imagistice avansate, precum RMN 3 Tesla și CT 128 slice, realizate cu echipamente de ultimă generație. 

Pentru a veni și mai mult în sprijinul pacienților, Spitalul Clinic SANADOR, prin Compartimentul de Primiri Urgențe, dispune și de un Serviciu de Ambulanță, cu floră proprie de autospeciale și dispecerat propriu (021.9699), care asigură îngrijiri prespitalicești de urgență și transport specializat la spital.