Cand producatorii se bat cu vremea, intermediarii castiga

Seceta a inceput sa-si faca simtita prezenta inca din iarna. In destule zone stratul de zapada a fost subtire. Asta a insemnat ca cerealele semanate de cu toamna (grau, orz, orzoaica) nu au fost protejate indeajuns de gerul aspru. Bilantul comunicat de Ministerul Agriculturii: 240.000 de hectare cultivate cu grau calamitate, alte 317.000 hectare fiind afectate. Pe de alta parte, in primavara, cantitatea prea mica de apa din sol, mana-n mana cu temperaturile ridicate, a distrus inca 179.000 de he

Seceta a inceput sa-si faca simtita prezenta inca din iarna. In destule zone stratul de zapada a fost subtire. Asta a insemnat ca cerealele semanate de cu toamna (grau, orz, orzoaica) nu au fost protejate indeajuns de gerul aspru. Bilantul comunicat de Ministerul Agriculturii: 240.000 de hectare cultivate cu grau calamitate, alte 317.000 hectare fiind afectate. Pe de alta parte, in primavara, cantitatea prea mica de apa din sol, mana-n mana cu temperaturile ridicate, a distrus inca 179.000 de hectare.
Cifrele Guvernului se confrunta cu cele ale agricultorilor. Adrian Radulescu, presedintele Asociatiei Fermierilor din Romania, spune ca numai membrii organizatiei pe care o conduce, care detin trei milioane hectare de teren arabil (circa o treime din total) au raportat 250.000 hectare calamitate. Seceta ar mai fi afectat si 100.000 hectare de porumb si 70.000 hectare semanate cu floarea-soarelui. ,,Ne-a cam bagat in faliment. Oamenii nu mai vor sau chiar nu mai pot sa investeasca in acest domeniu. Unii dintre ei, desi au incheiat asigurari, nu pot sa incaseze despagubiri, pentru ca Guvernul nu a declarat zonele lor ca fiind calamitate,,, spune el.
Cele mai lovite judete sunt Botosani, Iasi, Vaslui, Galati, Vrancea, Braila, Calarasi, Constanta, Ialomita si Tulcea. Dar nici in restul tarii ogoarele nu au fost ocolite de probleme. Doar ca aici insuficienta precipitatiilor s-a tradus mai ales in reduceri ale productiei. Mai exact, au apreciat specialistii Ministerului Agriculturii, se va produce cu circa un milion de tone de grau mai putin fata de necesar. Cantitatea cu pricina va fi importata, au decis autoritatile, fara taxe vamale. Astfel, vor fi aduse din strainatate, cel mai probabil din Statele Unite si Rusia, 940.000 de tone de grau de panificatie si 60.000 de tone de grau pentru insamantari. Tot fara taxe vor fi importate si 500.000 de tone de porumb si 100.000 de tone de orz, pentru furaje.
,,Graul din import, chiar si exceptat de la taxe vamale, nu va concura neloial producatorii interni. Aceasta pentru ca el nu poate ajunge la poarta morii la preturi mai mici de 5.000 de lei kilogramul,,, a precizat Ilie Sarbu, ministrul agriculturii. El a mai tinut sa precizeze ca Romania nu se va confrunta cu o criza a graului sau a painii.
Nu la fel de optimisti sunt cei din industria moraritului si panificatiei. Viorel Marin, presedintele asociatiei patronale ANAMOB, spune ca cei care au cumparat grau de la rezervele statului si il vor returna acum achizitionandu-l de pe piata vor pierde circa 1.500 de lei la kilogram. ,,E foarte greu pentru toata lumea. Nu e exclus ca unii producatori sa intre in incapacitate de plata,,, crede el.
Pentru ca seceta sa nu mai produca pagube de acest ordin ar trebui sa creasca suprafetele irigate. Daca in 1989 existau amenajari pe trei milioane hectare, in 1999 erau irigate 200.000, anul trecut 850.000, iar in 2003 se asteapta ca totalul suprafetelor sa ajunga la 1,3 milioane hectare.