Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler a anunțat când am putea scăpa de masca de protecție. Potrivit medicului, vaccinare anti-covid nu înseamnă că vom renunța la masca de protecție imediat. Totodată, specialisa a mai subliniat faptul că în prezent nivelul de transmitere al virusului este încă mare și va mai dura ceva timp până imunitatea organismului va crește.
„Deocamdată, suntem la un nivel de transmitere comunitar ridicat și există o fereastră de timp pentru care nu există timp în spate, fereastră de timp de la care virusul intră în corp și momentul la care imunitatea noastră reușește să răspundă.
Nu se știe dacă în acea fereastră virusul nu reușește să se multiplice, astfel încât persoanele care contactează virusul să fie o sursă de infectare. Până avem răspuns la această întrebare e bine să purtăm masca.
Sunt convinsă că în acest an vom primi multe răspunsuri în privința imunității care răspund și acționează la agresiunea virală, în contact cu un nou virus.
Sunt cercetări în desfășurare și acest lucru va fi util pentru modul în care va trebui să ne organizăm viață în viitor”, a spus Beatrice Mahler, la Digi24.
Masca de protecție, obligatorie până în 2022
Și medicul Adrian Streinu Cercel a vorbit duminică despre obligativitatea purtării măștii de protecție. Potrivit acestuia, vom scăpa de mască cel mai probabil după anul 2022.
„Masca va fi obligatorie categoric până în 2022. Vaccinul ne protejează pe dinăuntru, nu la nivelul mucoaselor. Dacă dăm masca jos, e posibil să luăm virusul și să îl dăm celor care nu sunt imunizați”, a spus el.
De menționat este faptul că avertismentul privind necesitatea purtării măștii sanitare chiar și după vaccinare a fost transmis chiar înainte ca în lume să înceapă imunizarea contra virusului.
Dr. Colleen Kraft, medic la Emory University Hospital din Atlanta, a atras atenţia încă de la sfârșitul anului trecut că din moment ce vaccinul va trebui administrat în două doze, cei care îl vor face vor trebuie să continue să poarte mască.
”Trebuie să-i acordăm timp sistemului nostru imunitar să se dezvolte şi să lupte cu succes împotriva virusului, aşa că vaccinul nu e vreun «glonţ de argint» cu efect instantaneu, imediat cel îl iei”, a explicat Kraft.