Paştele nu pică în fiecare an pe aceeaşi dată, cum sunt alte sărbători din calendar, ci are o dată variabilă, iar în funcţie de aceasta se stabilesc şi alte sărbători, precum Rusaliile. Regula pentru stabilirea datei exacte la care pică Paştele a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea din anul 325.

Regula este că Paştele Ortodox trebuie să pice, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară. Totuşi, există o excepţie: dacă această dată se suprapune Paştelor iudeilor (14 Nisan – a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic), sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.

În ce zile vor fi Paştele Ortodox şi cel Catolic în 2020

În acest an, Paştele Ortodox este trecut în calendar pe data de 19 aprilie. Catolicii vor sărbători Paştele pe data de 12 aprilie.

Postul Paștelui este postul care se ţine înaintea sărbătorii Învierii Domnului şi este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. În tradiţia populară, acesta este numit Postul Mare şi aduce aminte de postul de 40 de zile ţinut de Mântuitor înainte de începerea activităţii sale mesianice, scrie fanatik.ro.

Ce zile libere vor avea românii în perioada Paştelui

Românii vor beneficia de mai multe zile libere de la stat în perioada Paştelui Ortodox.

Este vorba despre datele de vineri, 17 aprilie, când pică Vinerea Mare, şi luni, 20 aprilie, a doua zi de Paşte.

Săptămâna următoare, românii vor mai beneficia de o mini-vacanţă, pentru că 1 mai, Ziua Muncii, va pica într-o zi de vineri.