Presiunea crește treptat pe sistemul medical, iar numărul deceselor provocate de infectările cu Sars-CoV-2 crește de la o zi la alta. În contextul epidemic actual, OMS a avertizat că există șanse ca noi tulpini ale COVID-19 să fie descoperite.
Joi, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a informat că, la nivel global, numai săptămâna trecută au fost înregistrate peste 9,5 milioane de persoane contaminate cu Sars-CoV-2.
„Cazurile la nivel global de COVID-19 au crescut cu 70%, în săptămâna dintre 27 decembrie şi 2 ianuarie, însă numărul deceselor provocate de boală au scăzut cu 10% în această perioadă”, conform unui raport epidemiologic publicat de OMS, citat de ABC News.
Peste 9 milioane de persoane au fost infectate cu Sars-CoV-2
Numai săptămâna trecută au fost identificate 9,5 milioane de persoane contaminate, fiind un număr aproape dublu față de cel înregistrat în „vârfurile” valurilor anterioare. Numărul pierderilor de vieţi omeneşti a fost de 41.000, aceasta fiind a patra săptămână consecutivă de scădere a ratei deceselor.
„Săptămâna trecută am înregistrat cel mai mare număr de cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Acesta a adăugat că sunt șanse ca cifrele respective să nu reprezinte realitatea din cauza testării reduse din decembrie 2021.
„Omicron trimite oameni la spital şi omoară oameni”
Reprezentanții OMS avertizează că Omicron va produce un adevărat „tsunami”, iar speculațiile care afirmă că aceasta este ultima tulpină a COVID-19 cu care ne vom confrunta sunt doar niște speranțe.
„Există multă energie în acest virus”, a declarat dr. Michael Ryan, șeful OMS pentru Urgențe,
„Este foarte puțin probabil ca Omicron să fie ultima variantă despre care ne veți auzi discutând”, a spus Maria Van Kerkhove, un responsabil al OMS.
De asemenea, OMS avertizează autoritățile sanitare în legătură cu un „tsunami” de noi cazuri de COVID-19 întrucât numărul global al îmbolnăvirilor a atins un nivel record. Datele oficiale arată că acest virus a ucis deja peste 5,8 milioane de oameni.
„Deşi infecţia cu Omicron pare într-adevăr mai puţin severă în comparaţie cu Delta, mai ales pentru persoanele vaccinate, acest lucru nu înseamnă că ea ar trebui clasificată drept ‘uşoară’. La fel ca variantele precedente, Omicron trimite oameni la spital şi omoară oameni”, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.