Când scăpăm de restricții? Toți românii așteptau marea veste VIDEO

Valeriu Gheorghiță

Sursă: INQUAM Photos, George Călin

Coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță, a vorbit în ziua de joi despre măsurile care au fost impuse din cauza situației epidemiologice. Astfel, specialistul a explicat când autoritățile vor putea ridica din restricții și la ce trebuie să fim atenți în perioada următoare.

Când vom scăpa de restricții? Trebuie îndeplinite următoarele condiții

Așadar, Valeriu Gheorghiță a explicat că autoritățile vor putea ridica din restricții în momentul în care vor avea „suficientă capacitate de răspuns la nivelul sistemului sanitar”.

„Nu sunt implicat în grupul decizional vizavi de astfel de măsuri. Însă, cred că sunt anumiți indicatori în care nu trebuie să ne uităm neapărat la valorile absolute, că am ajuns la un prag de incidență de o anumită valoare sau la un anumit procent de pozitivare a cazurilor. Este foarte importantă dinamica și menținerea acestei evoluții către scădere.

Organizația Mondială a Sănătății a publicat un raport un care se constată o scădere a numărului de cazuri la nivel global. Acest lucru este mai important decât valoarea absolută a numărului de pacienți din spitale sau din secțiile de terapie intensivă. Întotdeauna vom avea un decalaj între numărul de paciență internați în terapie intensivă și numărul de decese, care evident survine ulterior.

Din acest punct de vedere, este o analiză care se face în dinamică și în momentul în care vom avea și suficientă capacitate de răspuns la nivelul sistemului sanitar, atunci vom putea ridica anumite restricții. Însă, în mod evident rămânem cu această vulnerabilitate, legată de faptul că în continuare un procent important de persoane vulnerabile încă nu sunt vaccinate.

Cu siguranță, la nivelul tuturor unităților sanitare este important să fie conceput un circuit care să permită internarea unor pacienți din astfel de patologii, care de multe ori, persoane vârstnice fiind, au și alte afecțiune cronice asociate. Atunci, după modelul gripei sezoniere, fiecare spital ar trebuie să aibă două saloane dedicate pentru astfel de cazuri și este foarte important să fim atenți la măsurile de prevenire a transmiterii infecției cu SARS-CoV-2 între pacienți sau invers de la pacienți la personalul medical”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Cum se prezintă situația epidemiologică?

Amintim că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 15.374 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 2.073 mai puțin decât în ziua anterioară. 1.914 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

În total, până astăzi, 17 februarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 2.629.090 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID-19), dintre care 97.307 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 2.215.462 de pacienți au fost declarați vindecați. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 951 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.