Pandemia de coronavirus a debutat în urmă cu mai bine de doi ani și continuă să facă ravagii la nivel mondial. Mai multe tulpini ale virusului generează îngrijorări referitoare la eficiența vaccinurilor de până acum.
În acest context, CEO-ul Moderna, Stephane Bancel, vine cu noi precizări. Potrivit acestuia, eficiența celei de a treia doze de vaccin, doza booster scade cu timpul. Astfel, persoanele imunizate cu cea de a treia doză vor avea nevoie și de o a patra, care ar urma să fie administrată în toamna acestui an.
Totodată, oficialul a mai transmis și faptul că în cazul în care va apărea o nouă mutație a coronavirusului, cursul pandemiei ar putea fi influențat din nou, iar odată cu el și eficiența serurilor create până acum. Astfel, populația trebuie să fie pregătită pentru a face față unui nou val al pandemiei, relatează CNBC.
Referitor la eficiența dozei booster, Bancel afirmă că persoanele care s-au imunizat cu cea de a treia doză toamna trecută vor avea suficentă protecție astfel încât să treacă peste perioada iernii, adică perioada în care temperaturile sunt mai scăzute, iar oamenii se adună într-un număr mai mare în interior, existând un risc mare de infectare.
A patra doză de vaccin va putea fi făcută la toamnă
Pe de altă parte, până iarna viitoare există posibilitatea ca eficiența dozei booster să scadă semnificativ, așa cum s-a întâmplat și în czul primelor două doze ale vaccinului anti-Covid.
De menționat este faptul că precizările făcute de CEO-ul Moderna au fost făcute în cadrul unui eveniment Goldman Sachs al responsabililor din industria farmaceutică.
Amintim faptul că un studiu realizat în toamna anului trecut în România, de către Melife demonstra că doza booster sau doza a treia crește de peste 10 ori numărul de anticorpi protectivi față de valorile înregistrate la 6 luni de la rapel, având o eficiență foarte ridicată în fața formelor severe de Covid-19.
Studiul a analizat răspunsul imun al organismului în urma vaccinării împotriva Covid-19 la 10 zile, 3 luni și 6 luni de la rapel. În această etapă, specialiștii diviziei de cercetare au analizat un eșantion de 248 de persoane, cu vârste cuprinse între 20 și 70 de ani, vaccinate cu trei doze Pfizer BioNTech, cărora le-au fost recoltate probe biologice în vederea detectării anticorpilor IgG anti-Spike la 10 zile după administrarea booster-ului.
Astfel, conform datelor analizate, eficiența celei de-a treia doze se observă la toate categoriile de vârstă, fără diferențe majore între segmente. Totodată, inclusiv în cazul persoanelor din categoria 51 – 70 ani, care prezentau într-o proporție mai mică, de 71%, anticorpi cu titru protector la 6 luni de la rapel, a crescut semnificativ după administrarea boosterului, până la aproape 100%.