Noi schimbări pentru șoferii din România
Noi schimbări pentru șoferii din România. Conform noilor reglementări, restituirea permisului de conducere după expirarea termenului de 72 de ore se va face prin servicii de curierat sau poștale, însă abia începând cu a patra zi de la recoltarea probelor biologice, dacă Institutul Național de Medicină Legală (INML) nu a finalizat analiza toxicologică.
În situația în care șoferul optează să ridice personal permisul, acesta trebuie să indice unitatea de poliție de la care dorește să îl ridice. Documentul va fi trimis la acea unitate tot prin curier sau poștă de către structura care a retras permisul de conducere.
Procedurile de recoltare ale probelor biologice
Noile norme introduc detalii specifice privind recoltarea probelor biologice pentru analiza toxicologică, incluzând:
- Unități medicale autorizate
Recoltarea mostrelor biologice se va face în spitalele publice cu unități de primire a urgențelor, compartimente de primire a urgențelor, camere de gardă sau centre de permanență.
- Recoltarea mostrelor
În acest caz vorbim despre determinarea alcoolemiei se face prin recoltarea sângelui. Tot la acest capitol intră și determinarea prezenței substanțelor psihoactive se face prin recoltarea sângelui și a urinei.
Mai mult, recoltarea se efectuează cât mai curând posibil după evenimentul rutier sau circumstanțele care impun această procedură.
Autoritățile anunță că recoltarea de sânge va implica o mostră de 15 mililitri, distribuită în trei tuburi vidate de câte 5 mililitri.
În ceea ce privește urina, este nevoie de o mostră de cel puțin 20 mililitri, recoltată într-un flacon special din trusa standard.
Supravegherea recoltării probei de urină a șoferilor
Un aspect notabil al noilor norme este specificarea că recoltarea probei de urină trebuie realizată de către șofer sub supravegherea unui polițist rutier.
Polițiștii rutieri trebuie să fie de același sex precum șoferii. De asemenea, procesul recoltare trebuie să aibă loc într-un spațiu adecvat care asigură respectarea demnității umane și prevenirea compromiterii mostrei.
Documentul reglementează că toate prestațiile medico-legale, inclusiv determinarea alcoolemiei sau prezenței substanțelor psihoactive, sunt contra cost. Costurile acestor servicii trebuie achitate către instituția medico-legală care a efectuat analizele.
Nu în ultimul rând, costul trusei standard către instituția care a furnizat-o. Plata se va face lunar, pe baza facturilor în care sunt evidențiate serviciile prestate.
Cum se transportă probele?
Probele biologice recoltate trebuie transportate către instituțiile medico-legale stabilite în cel mai scurt timp posibil. Nu trebuie să depășească șase ore de la finalizarea procedurilor de recoltare.
Prin derogare, dacă transportul nu permite predarea mostrelor până la ora 20:00, acestea pot fi predate până la ora 08:00 a zilei următoare.