Bradul de Crăciun se împodobește normal pe data de 24 decembrie, chiar în seara de Ajun, urmând ca în cea de a doua zi, copiii să găsească sub el cadourile mult așteptate.
În mod normal, tradiția spune că bradul de Crăciun se ține împodobit până după 7 ianuarie, adică după Sf. Ioan Botezătorul, însă o problemă o reprezintă bradul pe care o persoană îl alege.
Mai exact, în cazul unui brad natural, acesta se usucă mult mai repede, deci poate fi despodobit înainte de data de 7 ianuarie, în contextul în care acele acestuia deja cad în mare parte.
Pe de altă parte, persoanele care au optat pentru un brad articifial, îl pot ține împodobit până după 7 ianuarie, după Sfântul Ioan Botezătorul, iar această tradiţie este respectată de foarte mulţi oameni în prezent.
În ceea ce privește alegerea corectă în legătură cu bradul de Crăciun, un mit care circulă spune că brazii artificiali sunt ecologici, însă atenţia National Geographic trage un semnal de alarmă în acest context.
Sursa citată precizează că acest tip de brad este făcut din clorură de polivinil, adică PVC, fiind un produs petrolier care poate conţine plumb şi alte substanţe dăunătoare. Totodată, un studiu american a demonstrat că circa 80% dintre brazii artificiali sunt produşi în China.
Care este mai ecologic? Bradul natural sau cel artificial
Potrivit studiului, în China, mare parte din electricitatea necesară inclusiv la fabricarea brazilor de plastic este produsă din cărbune, una dintre cele mai poluante moduri de obţinere de energie. Odată ce sunt realizați, brazii trebuie transportați, iar acest lucru se realizează cu ajutorul vapoarelor, care consumă evident combustibil și poluează în continuare.
Singurul lucru benefic subliniat de cercetători în ceea ce privește bradul artificial îl reprezintă faptul că acesta poate fi refolosit, astfel încât, cei care îl au nu trebuie să cumpere anual, un nou brad. Pe de altă parte, un studiu realizat recent a arătat că o familie foloseşte acelaşi brad artificial doar cinci ani, după care îl schimbă.
Referitor la bradul natural, National Geographic spune că persoanele care optează pentru o astfel de alegere susţin o industrie care oferă 100.000 de locuri de muncă. În același timp, specialiștii spun că un brad natural vine și cu avantaje ecologice.
Un exemplu este situația din America, unde în cele 12.000 de pepiniere cresc 400 de milioane de brazi, adică există mai mulţi brazi decât populaţia SUA. Pe de altă parte, calculele specialiștilor arată că la fiecare brad tăiat şi vândut, alţi nouă sunt lăsaţi să crească în pepiniere, ajutând la purificare aerului.
În ceea ce privește consumul de apă, cercetătorii precizează că brazii artificiali ajung să consume mai multă apă decât cei naturali, în contextul în care, fabrica de brazi din China folosește o cantitate destul de mare de apă în procesul de producție. La aceasta se mai adaugă și cantitatea de apa folosită de fabrica de PVC şi apa folosită la extragerea petrolului.