Kremlinul a anunțat când se va încheia războiul din Ucraina

Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a anunțat marți, 10 decembrie 2024, că războiul din Ucraina va continua până când obiectivele stabilite de președintele Rusiei, Vladimir Putin, vor fi atinse fie pe câmpul de luptă, prin soldați, fie la masa negocierilor, prin discuții diplomatice.

Vladimir Putin
Vladimir Putin (SURSA FOTO: kremlin.ru)

Rusia cere ca Ucraina să renunțe la ideea sa de a intra în NATO și să se retragă complet din Donețk, Luhansk, Herson și Zaporijjea (ocupate de armata rusă din septembrie 2022). Momentan, însă, Ucraina a respins cererile Rusiei pentru că ar însemna să cedeze complet în fața sa.

De altfel, Kremlinul și Kievul nu poartă negocieri de pace pentru că partea ucraineană refuză se se așeze la masa negocierilor.

„Operaţiunea militară specială se va încheia atunci când toate obiectivele stabilite de preşedinte şi comandantul suprem vor fi atinse. Aceste obiective pot fi atinse ca urmare a operaţiunii militare speciale sau ca urmare a negocierilor relevante.

În prezent, nu sunt în curs de desfăşurare discuţii între Moscova şi Kiev deoarece partea ucraineană refuză orice negociere”, a spus Peskov, potrivit agenției de presă Reuters.

Dmitri Peskov
Dmitri Peskov (SURSA FOTO: kremlin.ru)

Ucraina dorește garanții de pace și după terminarea războiului

În ciuda declarațiile sale, vă reamintim că discuțiile oficiale despre o posibilă încheiere a războiului din Ucraina au devenit mai intense de când s-a aflat că Donald Trump ar putea redeveni președintele SUA. De altfel, Ucraina dorește garanții de securitate pentru a preveni o nouă invazie militară din partea Rusiei după terminarea războiului actual.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vrea ca un contingent de trupe străine să rămână în țara sa până când va deveni stat membru NATO. Totuși, este nevoie de un plan clar care să stabilească momentul aderării Ucrainei atât la NATO, cât și la Uniunea Europeană (UE).

El intenționează să vorbească cu Joe Biden despre aderarea la NATO, considerând că opinia lui este foarte importantă. În schimb, Zelenski crede că nu are sens să discute cu Donald Trump înainte ca acesta să își înceapă mandatul prezidențial.

Joe Biden
SURSA FOTO: Facebook, Joe Biden
Donald Trump
SURSA FOTO: Facebook, Donald J. Trump

„Un contingent de trupe dintr-o țară sau alta ar putea fi prezent în Ucraina atâta timp cât aceasta nu face parte din NATO. Dar pentru aceasta trebuie să avem o înțelegere clară a momentului în care Ucraina devine membru al UE și a momentului în care devine membru NATO.

Chiar dacă vom fi invitați (la NATO), ce se va întâmpla atunci? Cine ne garantează securitatea? Ne putem gândi la asta și putem lucra la propunerea lui Emmanuel Macron. Intenționez să îl sun pe președintele Biden în perioada următoare pentru a discuta problema unei invitații de a adera la NATO.

El este actualul președinte și multe depind de opinia sa. A discuta cu Trump înainte ca acesta să preia funcția nu are prea mult sens”, a declarat liderul de la Kiev.

Volodimir Zelenski
SURSA FOTO: Facebook, Volodimir Zelenski