Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a comentat, într-o postare pe pagina sa de socializare, subiectul închiderii şcolilor din cauza cazurilor de infectare cu noul coronavirus. Oficialul consideră că regulile sunt respectate mult mai bine în şcoli, faţă de alte locuri publice, şi de aceea unităţile de învăţământ ar trebui să fie închise ultimele, numai în cazul în care situaţia epidemiologică o impune.
În caz contrar, vom ajunge iarăşi la „pierderi în educație și tulburări de socializare” în rândul copiilor care nu mai pot învăţa în condiţii normale, afirmă Cîmpeanu.
„Educația te ajută să te protejezi învățând să respecți regulile”
„Susțin în continuare principiul conform căruia școlile trebuie închise ultimele, doar dacă situația epidemiologică o impune. În școli se respectă regulile de protecție împotriva îmbolnăvirilor cu virusul Sars-CoV-2 mai riguros decât în multe alte locuri. Educația nu te îmbolnăvește, educația te ajută să te protejezi învățând să respecți regulile.
Măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul Sars-CoV-2 trebuie luate pe toate planurile, cu rigurozitatea și prudența necesare. Măsura de închidere a școlilor fără alte măsuri complementare nu va produce efectul dorit. Cu toții facem eforturi să depășim cu bine această perioadă.
În aceste condiții, dacă măsura închiderii școlilor nu va avea efectul scontat, vor fi generate noi pierderi în educație și tulburările de socializare în rândul elevilor se vor agrava”, scrie Sorin Cîmpeanu pe pagina sa de Facebook.
Rata de infectare, mai mare pentru elevii care învaţă online
Ministrul Educaţiei citează şi un studiu publicat de agenţia Reuters, despre care spune că este, cel mai probabil, valabil şi pentru România:
„Sunt convins că cele constatate de studiul extensiv recent realizat de Reuters, într-o serie de școli din SUA în care învață 2,2 milioane de elevi, pot fi valabile și pentru elevii și profesorii din România.
Acest studiu arată că, în mod surprinzător, rata de infectare în rândul elevilor care învață online este mai mare decât în rândul elevilor care merg la școală.”
Cum se va desfăşura simularea pentru Bacalaureat?
Sorin Cîmpeanu vine şi cu o statistică privind elevii din clasele terminale, care se pregătesc pentru examenul de Bacalaureat şi ar trebui să susţină simularea pentru acesta. În acest moment, 78 de licee din totalul celor 1.577 la nivel naţional (adică 5%) funcţionează în zone carantinate.
Elevii din aceste licee pot susţine simularea după ieşirea din carantină, însă nu mai târziu de 15 mai. În plus, dacă elevii din localităţi carantinate învaţă în şcoli din localităţi necarantinate, ei pot merge acum să susţină simularea, a mai precizat oficialul de la Ministerul Educaţiei.
„În acest moment, numărul elevilor din clasele terminale (promoția curentă), care urmează sa susțină examenul de bacalaureat, este de 147.056 (126.358 de elevi de clasa a XII-a și 20.698 de elevi de clasa a XIII-a).
În zonele carantinate funcționează 78 de licee, ceea ce reprezintă 5% din totalul celor 1.577 de licee din țară. Faptul că elevii care locuiesc în zone carantinate vor avea posibilitatea susținerii acestor simulări dacă învață în școli din localități necarantinate este foarte important. În calitate de ministru al Educației apreciez înțelegerea Comandantului Acțiunii/Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției cu privire la importanța educației și a pregătirii pentru examenele naționale.
Pentru cei aproape 8.000 de elevi înmatriculați în clasele a XII-a și a XIII-a, care învață în licee din localități carantinate, organizarea simulărilor va fi posibilă după ieșirea din carantină, dar nu mai târziu de data de 15 mai.”
Sursa foto: Facebook