Cu excepția zambilelor și lalelelor, plantarea timpurie, care trebuie făcută toamna, aduce cele mai bune rezultate pentru bulbii de primăvară. Bulbii sunt organele subterane ale plantelor perene. Plantarea bulbilor de primăvară nu este o operațiune complicată. Cu toate acestea, există câteva reguli de care ar trebui să se țină cont.
Când se plantează bulbii pentru primăvară?
Cei mai familiari bulbi sunt speciile de flori de primăvară. Dar pentru a înflori aceste flori de primăvară trebuie să fie plantate cu câteva luni mai devreme.
Regula generală este că bulbii primăvară necesită o perioadă la rece, și, prin urmare, ar trebui să fie plantați toamna. Dar toamna este un anotimp lung, iar unii bulbi necesită un anumit timp de plantare, potrivit Inews.
Nu există un moment anume din punct de vedere calendaristic pentru plantarea bulbilor. Momentul ideal pentru a planta bulbii de primăvară depinde de regiunea în care locuiți și de condițiile meteo sezoniere.
La ce temperaturi trebuie expuși?
Majoritatea bulbilor înfloriți de primăvară (cum ar fi lalele, narcisele, zambilele) trebuie expuși la temperaturi de 10 grade sau chiar mai scăzute, timp de cel puțin 12 până la 14 săptămâni.
Expunerea bulbilor la aceste temperaturi scăzute îi stimulează la dezvoltarea florilor și ajută la creșterea rădăcinilor. Majoritatea bulbilor de primăvară trebuie plantați cu câteva săptămâni înainte ca pământul să înghețe pentru ca rădăcina lor să se dezvolte.
Plantarea acestor bulbi toamna prea devreme poate fi dăunătoare, deoarece ar putea să încolțească mai repede. Dezvoltarea frunzișului epuizează energia de care are nevoie un bulb pentru a trece iarna și a înflori primăvara.
Iată regulile generale pentru plantarea bulbilor de primăvară:
În zonele mai reci, ar trebui ca bulbii să se planteze la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie. Nu așteptați începutul toamnei calendaristice pentru a planta bulbii.
Dacă locuiți în zone cu climă mai caldă, ar trebui plantați bulbi pre-răciți, care au primit deja un tratament cu temperaturi scăzute, asemănătoare antompului geros. Iernile din zonele cu climă mai caldă nu sunt suficient de reci pentru ca bulbii să beneficieze de perioada de răcire de care au nevoie.
Dacă uitați să plantați bulbi toamna
Exemplele de mai sus sunt perioadele ideale de plantare, dar, uneori, cumpărăm bulbi din vară și uităm să-i plantăm atunci când ar trebui.
Dacă bulbii pe care am uitat să-i plantăm sunt încă fermi la sfârșitul toamnei sau începutul iernii pot fi plantați.
Deși e greu de crezut, dar e mai bine să-i plantați în pământ înghețat decât în garaj. Dacă plantați târziu, puneți-i cât mai adânc posibil în pământ, chiar și cu câțiva cm decât este recomandat. Odată ce pământul îngheață, mulciți bulbii cu frunze, paie sau ramuri care rămân verzi.