„Sigur că teatrele sunt printre ultimele care vor fi deschise, dacă vor mai fi deschise anul acesta, dar noi vom propune Guvernului să fie o primă etapă prin care să încercăm deschiderea muzeelor, librăriilor, galeriilor de artă şi a bibliotecilor”, a declarat Gheorghiu pentru Agerpres.
El a precizat că o primă măsură care va trebui să fie implementată de către instituţiile de cultură amintite este de a nu se permite o ocupare mai mare de 50% din capacitatea fiecărei instituţii. „O altă măsură ar fi realizarea de circuite pentru a direcţiona fluxul vizitatorilor cu păstrarea distanţei de siguranţă, astfel încât să fie securizat din punct de vedere epidemiologic spaţiul, ca şi instalarea de tuneluri dezinfectante, ori cu pulverizatori, ori cu raze UV, ca şi oferirea, la intrare, a unor materiale de protecţie, gen măşti etc”, a spus ministrul.
Potrivit acestuia, pentru desfăşurarea unor evenimente, precum vernisaje sau lansări de carte, vor fi impuse aceleaşi norme, acolo unde spaţiul permite. „Acolo unde instituţia funcţionează într-un spaţiu generos, avem posibilitatea de a implementa aceste norme. Unde sunt muzee mai mici, case memoriale, cu siguranţă că acolo nu vom putea asigura securitatea nici a vizitatorilor şi nici a personalului instituţiei şi atunci nu vom putea deschide.
Din ce am văzut, în Uniunea Europeană, ca şi opinie exprimată de personalul specializat, ar fi necesar un spaţiu de 20 de metri pătraţi pe persoană, pentru a asigura ‘o zonă safe’, ca să spun aşa”, a explicat ministrul.
Bogdan Gheorghiu a informat că Ministerul Culturii are în vedere să propună permiterea reluării producţiilor cinematografice, o condiţie fiind participarea la filmări a doar 50 de persoane, aceasta incluzând actori, regizor, personal tehnic etc.
FOTO: Inquam, Octav Ganea